fbpx
Privreda

Milionske investicije u energijsku efikasnost u KS

Off 24

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto potpisao je mandatno pismo za implementaciju projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo”.

Potpisivanje je organizovano u sjedištu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu, u okviru događaja “EBRD Zeleni gradovi: Izgradnja za održivu budućnost u gradovima”, na kojem je premijer Forto učestvovao kao panelista o temi izazova finansiranja gradskih projekata gradova u vrijeme velikih klimatskih promjena.

Forto je rekao da Projekat “Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo” znači dodatne investicije od 20 miliona maraka u 40 javnih objekata u KS, od kojih su većinom obrazovne ustanove, odnosno škole, vrtići, zgrade fakulteta i zdravstvene ustanove.

“Korist ulaganja u energijsku efikasnost nije isključivo mjerljiva u novcu. Ovo je ulaganje u zdravlje, održivost i budućnost”, istakao je kantonalni premijer.

Implementacija projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo“ planirana je u 2020. godini.

Očekivani efekti investicije su poboljšani uslovi rada i opšteg komfora u obnovljenim javnim objektima i smanjenom potrošnjom energije. Zamjenom energenata postiže se smanjenje emisije CO2, smanjenje potrošnje energije do 50 posto po objektu, što ima direktne uticaje na uštede u kantonalnom budžetu.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže