Svijet, Vijesti

Milionima Somalijaca prijeti smrt od gladi zbog suše

Off 10
Foto: UN

Više od dva miliona muškaraca, žena i djece u Somaliji moglo umrijeti od gladi, ako humanitarna pomoć brzo ne stigne u tu afričku zemlju pogođenu sušom, saopćio je zvaničnik Ujedinjenih nacija (UN) zadužen za humanitarnu pomoć.

Generalni podsekretar UN-a Mark Loukok izjavio je da je za to potrebno oko 700 miliona dolara, pošto je izostanak kiša ubio stoku i uništio usjeve.

On je naveo da je Fond UN za brze odgovore izdvojio 45 miliona dolara za pokrivanje nestašice hrane, vode i svakodnevnih potrepština u Somaliji, kao i u delovima Kenije i Etiopije pogođenim sušom.

Prema njegovim riječima, od 15 miliona Somalijaca, više od tri miliona jede jedva;dovoljno hrane da preživi, a nestašica je za oko 40 posto gora nego tokom zime.

“Ono što je prema prognozama trebalo da bude prosječno kišno godišnje doba u Somaliji je sada jedno od najsušnijih u više od 35 godina. Zajednice koje su već bile ranjive zbog ranijih suša se ponovo suočavaju s nestašicama hrane i vode i u opasnosti su od smrtonosnih zaraznih bolesti”, naveo je Loukok.

Pomoć UN-a dopunjava napore vlada Somalije, Kenije i Etiopije da pomognu svojim građanima, posebno osobama s posebnim potrebama i interno raseljenima.

Humanitarni fond za Somaliju je ispražnjen.

Related Posts