fbpx
BiH, Vijesti

Mihatovići – najveći kolektivni centar u FBiH

Off 36

Najveći kolektivni centar u Federaciji BiH, Mihatovići, do kraja godine bi trebalo da bude zatvoren. Korisnicima su obezbijeđeni socijalni stanovi u zgradama čiji radovi su pri kraju. Dok većina priželjkuje bolje uslove, nekoliko porodica našu ekipu je dočekalo u suzama.

Abdulah Ahmetović iz Zvornika, dugogodišnji korisnik Kolektivnog centra, samovoljno je podnio zahtjev za odjavu statusa raseljenog lica u Tuzli. Zajedno sa suprugom, odriče se prava na socijalni stan i ostaju prepušteni sami sebi. Jedina želja svih ovih godina, kao i Behki Ibišević iz Srebrenice, bila je povratak na svoje ognjište. To im nije omogućeno.

U Kolektivnom centru Mihatovići raste već treća generacija onih koji priželjkuju povratak na svoje, bolje dane ili humanije uslove. U zgradama socijalnog stanovanja u Tuzli, čija izgradnja je pri kraju, krov nad glavom dobiće 154 porodice, od ukupno 192 iz kolektivnog centra.

Radovi na zgradama u Miladijama trebali bi biti završeni do oktobra, kada se očekuje useljenje prvih stanara, koji će plaćati minimalnu naknadu.

Izvor: Mirela Bektić/BHRT

Related Posts