fbpx
BiH, Vijesti

Migracije i dalje jedan od ključnih izazova

Off 23
Ilustracija, Foto: Arhiv

Bosna i Hercegovina je organiziranjem ministarskog sastanka u Sarajevu uspješno završila jednogodišnje predsjedavanje Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), prenosi Anadolu Agency (AA).

Na današnjem sastanku kojem su prisustvovali predstavnici ministarstva i institucija nadležnih za pitanja migracija, azila i izbjeglica iz Albanije, Sjeverne Makedonije, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova, razgovarano je o budućem upravljanju migracijama i provođenju zajedničkih politika i projekata u ovoj oblasti.

Migracije su i dalje jedan od ključnih izazova za zemlje članice MARRI inicijative te je iskazana potreba nastavka jačanja regionalne saradnje, koja je istovremeno važna i za proces evropskih integracija.

U budućem radu MARRI će se fokusirati na provođenje sporazuma o redmisiji između zemlja članica, ali i povratka stranih državljana, koji ilegalno borave, u zemlje njihovog porijekla.

Također, zemlje članice MARRI inicijative će zajedno raditi na jačanju prevencije, sprječavanju trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, kao i usklađivanje procedura i jačanje kapaciteta u cilju postizanja standarda EU u zaštiti tražilaca azila.

Related Posts