fbpx
BiH, Vijesti

Mektić nakon sastanka sa Bishopom: Pojačati saradnju svih sigurnosnih agencija u BiH

Off 76
Foto: N1

Zamjenik direktora američke CIA-e Vaughn Bishop sastao se danas u Sarajevu sa predstavnicima policijskih i sigurnosnih agencija u BiH koje su predvodili ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Razgovaralo se o sigurnosnim izazovima i migrantskoj situaciji u BiH i regionu. Posjetu pratila Amina Ljaljević.

Sastanku su, osim Mektića i Lukača, prisustvovali i Slobodan Ujić iz Službe za poslove sa strancima, zamjenik direktora Granične policije Mirsad Vilić, direktor SIPA-e Perica Stanić te Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), sa kojim je Bishop ranije obavio razgovor.

Nakon sastanka izjave su dali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Ministar Lukač je novinarima rekao da je sastanak bio vrlo konstruktivan te da se razgovaralo o problemu ilegalnih migracija i zajedničkoj saradnji BiH i SAD u borbi protiv terorizma.

“Mislim da smo se veoma dobro razumjeli, usaglasili, tako da nastavljamo našu saradnju u cilju zaštite svih naših građana u BiH i njihove imovine. Zaštitu od migranata, ali i onih situacija koje su moguće po pitanju borbe protiv terorizma”, kazao je Lukač.

On je naglasio da na sastanku nije bilo riječi o formiranju rezervnog sastava policije RS, kao ni o ruskom uticaju u BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, osim migracija i borbe protiv terorizma, izjavio je da je Bishopa upoznao sa korupcijom i kriminalom u BiH. Mektić je izrazio nadu da će SAD u narednom periodu usmjeriti više pažnje na očuvanje mira i stabilnosti u BiH.

“Posebno sam nametnuo pitanje ozbiljne korumpiranosti bh. društva jer se ona odražava na sve bezbjednosne segmente ovdje”, istakao je Mektić.

Kako je najavljeno, zamjenik direktora američke CIA-e Vaughn Bishop će do kraja svoje posjete Sarajevu održati još nekoliko sastanaka.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže