fbpx
BiH, Vijesti

Mektić: EU želi da Operativni štab upravlja procesom migracija

Off 85
Foto: Dragana Divčić/BHRT

Ministar sigurnosti Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da je na jučerašnjem sastanku o migrantskoj krizi u BiH, koji je održan u Briselu, rekao evropskim zvaničnicima kako naša zemlja ni po koju cijenu ne želi postati hot spot država u koju će migranti dolaziti, a da se dalje postavljaju čvrste barijere.

Mektić je kazao kako je domaćine upoznao sa trenutnim stanjem u našoj zemlji kada se radi o migracijama.

“Slušajući situaciju i vidjevši da EU nema rješenje i da će problem migracija potrajati još izvjesno vrijeme, rekao sam da smo mi spremni da se na ozbiljan način migracijama bavimo kao humanitarnim problemom”, kazao je on.

Detaljnije, reporterka BHRT-a Larisa Omerčić.


Evropska unija je ponudila finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini za rješavanje migrantske krize, ali tek kada ona ispuni dva uslova.

Mektić je rekao da predstavnici Evropske komisije hoće da koordinaciono tijelo za pitanje migranata, što je u našem slučaju Operativni štab za pitanje migracija u BiH, ima jasnu, preciznu i efikasnu ulogu i da može da donosi odluke i upravlja procesom migracija.

“Ja ću otvoriti proces reforme Operativnog štaba, da vidimo kako možemo jasnije i odgovornije, kao operativno tijelo sačinjeno od svih nivoa vlasti u BiH, biti efikasniji i odgovorniji. Sada, iskren da budem, dođemo kao vrsta savjetodavnog tijela”, rekao je on.

Drugi uslov je raspoređivanje migranata na područje cijele države, te pronalaženje prihvatnog centra u vlasništvu države, kako bi taj objekat nakon rješavanja krize ostao na korištenje lokalnim zajednicama.

Mektić je rekao da je već je u pregovorima sa jednom nevladinom organizacijom sa područja opštine Doboj Istok da tu prihvate određeni broj migranata. Bilo riječi i o tome da EU pošalje tehničke eksperte koji bi bili u operativnom štabu i koji bi im pomogli da riješe situaciju sa migrantima. Naredni sastanak zakazan je za septembar.

IZVOR: BHRT

Related Posts