BiH, Vijesti, Životni stil

Međusobna tolerancija i solidarnost preduslov za jaku porodicu

Off 46
Ilustracija

Kantonalna javna ustanova “Porodično savjetovalište” Kantona Sarajevo podržala je obilježavanje 15. maja, Međunarodnog dana porodice, ukazujući na ulogu, značaj i odgovornost koju ima porodica u društvu.

– Porodica je i faktor i korisnik društvenog razvoja i napretka, zbog čega je centar društvenog života i ima veliku ulogu i odgovornost u zajednici. Međutim, svjedoci smo da je porodica, i kao takva, izložena raznim uticajima te da se susreće sa raznim rizicima, poteškoćama i problemima koji je dovode u stanje disbalansa pa čak i krize – ističe se u saopštenju za javnost.

Ocjenjuje se da jačanjem porodičnih vrijednosti i vlastitim doprinosom u identifikaciji uzroka i potreba, svako od nas može doprinijeti kvalitetnijem povezivanju i međusobnom osnaživanju cijele porodice te društva u cjelini.

– Motivisani ostvarivanjem opštih i trajnih ciljeva obilježavanja Međunarodnog dana porodice, pozivamo institucije i profesionalce koje tretiraju porodicu da zajedničkim snagama i aktivnostima potaknemo djelovanje u korist porodice i pružimo podršku u uvažavanju porodičnog života – naglašava se u saopštenju.

Jačanjem društvene svijesti o važnosti porodičnih vrijednosti, usmjeravanjem ljudskih i institucionalnih kapaciteta, koje sa sobom nosi savremeno društvo, te njegujući porodične vrijednosti i snage, doprinosi razvoju uspješne i funkcionalne porodice.

Related Posts