Svijet, Vijesti

May danas podnosi ostavku, otvara utrku za nasljednika

Off 37
Theresa May, britanska premijerka

Očekuje se da britanska premijerka Theresa May danas podnese ostavku s čela vladajuće Konzervativne stranke, otvarajući utrku unutar stranke za njenog nasljednika, ali ne i glasanje javnosti o novom čelniku zemlje.

Nije planirano da May (62) održi javni govor danas, ali se očekuje da će potvrditi svoju ostavku u pismu Komitetu 1922 konzervativnih poslanika.

Ona je objavila namjeru da podnese ostavku u prošlom mjesecu, priznajući da nije uspjela privoliti parlament da odobri sporazum o britanskom napuštanju Europske unije.

– To što nisam uspjela da realiziram Brexit jest i uvijek će biti uzrok mog najdubljeg žala – kazala je u emotivnom govoru May pred svojim uredom u Downing Streetu 24. svibnja.

May će nastaviti da obavlja premijersku dužnost do izbora novog konzervativnog čelnika među stranačkim zastupnicima i članovima – u procesu koji bi mogao potrajati do dva mjeseca.

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson favorit je za njenog nasljednika.

Konzervativni euroskeptici, koji su bili nezadovoljni sporazumom koji je May postigla s EU, pozvali su na njenu ostavku.

Premijerka je potvrdila u ožujku da će podnijeti ostavku nakon što je parlament odbio po četvrti put njen sporazum s EU. Zastupnici su glasali tri puta protiv sporazuma, a četvrti put glasanje nije ni održano zbog rastućeg protivljenja sporazumu.

U travnju je EU odobrila Britaniji šestomjesečno produženje roka za napuštanje bloka, u nadi da će zastupnici pronaći put iz slijepe ulice. Novi rok za Britaniju da napusti EU je 31. listopad, prenosi dpa.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže