fbpx
BiH, Vijesti

Mamić ostaje u BiH

Off 139

Zdravko Mamić, bivši čelnik Dinama, koji je danas salušan na ročištu po međunarodnoj potjernici u Sudu BiH, neće biti pritvoren, ali mu je zabranjen izlazak iz BiH. Ročište je pratila Amela Pokvić.

Sud je prihvatio stav obrane da nema osnova za pritvor, te naložio zabranu izlaska iz BiH i predavanje putne isprave.

“Ne bi prognozirao što će biti. Nije automatizam po izručenju. Treba utvrditi je li se radi o pravičnom suđenju u Hrvatskoj. Mamić nije uzeo ni lipe, ni kune od Hrvatske. Nema utaje poreza, nema ništa”, rekao je Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić.


Zdravko Mamić došao je u pratnji advokata na ročište o izručenju Hrvatskoj, koje je počelo u 11:30 časova u Sudu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je ranije za BHRT.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uputili su poziv Mamiću da se javi u Sud BiH, što je on i prihvatio.Podsjetimo, osječki Županijski sud dostavio je Ministarstvu pravosuđa svu potrebnu dokumentaciju u vezi sa pokretanjem postupka izručenja bivšeg čelnika NK “Dinama” Zdravka Mamića iz Bosne i Hercegovine.

Nakon što je 7. juna Županijski sud izdao nalog za raspisivanje potjernice, Ministarstvo unutrašnjih poslova je za Zdravkom Mamićem raspisalo domaću i međunarodnu potjernicu, a za daljnju proceduru izručenja optuženika nadležno je Ministarstvo pravosuđa.

Related Posts