fbpx
Muzika

“Majske muzičke svečanosti” u Sarajevu

Off 68
Foto: Ilustracija

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu najavila je dvanaesto izdanje festivala “Majske muzičke svečanosti” (MMS), koji će biti realiziran od 29. aprila do 3. juna.

Partneri ovogodišnjeg Festivala su Grad Sarajevo, Vijećnica i gradonačelnik Abdulah Skaka. Implementaciju festivala je podržala i UN platforma “Dijalog za budućnost”.

Bogat i raznovrstan program, 16 koncerata i tri studentske tribine, bit će održani u Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, Vijećnici, Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića i Narodnom pozorištu Sarajevo.

Organizator posebno izdvaja koncert Hora MAS (29. aprila), koji ujedno i svečano otvara dvanaesto izdanje Festivala te koncert Orkestra MAS (13. maja) koji će biti održan u Vijećnici, ali i cjelodnevni event u subotu, 18. maja u Sali Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića, povodom Internacionalnog dana muzeja.

Vrhunac ovogodišnjih MMS predstavljaju dva koncerta završnice. Prvi je svečani koncert povodom Dana Muzičke akademije i Dana UNSA, koji ujedno predstavlja i završnicu projekta ‘Muzički dijalog za 10″ podržanog od platforme “Dijalog za budućnost”, zajedničke inicijative Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda, a koji je realiziran kroz devet cjelodnevnih posjeta profesora i studenata MAS devet bh. gradova.

Na koncertu koji će biti održan u ponedjeljak, 20. maja u Vijećnici, zajedno sa studentima MAS nastupit će učesnici masterclassa iz devet bh. gradova. Oni će premijerno izvesti djela koja su za taj koncert pisali kompozitori MAS.

Koncert Sarajevske filharmonije sa solistima MAS predstavlja svečanu završnicu dvanaestog izdanja MMS-a, a zakazan je za 3. juni u Narodnom pozorištu Sarajevo, saopćeno je iz Muzičke akademije.

Related Posts