fbpx
Pozorište

Mađarska predstava “Imitacija života” otvara 59. MESS

Off 49
Foto: mess.ba

Mađarska predstava “Imitacija Života” otvorit će 59. Internacionalni teatarski festival MESS. Režiser predstave Kornel Mundruczo bit će prisutan u Sarajevu, najavio je na konferenciji za medije direktor Festivala Nihad Kreševljaković.

Kako je kazao Kreševljaković, riječ je o velikom teatarskom i filmskom reditelju koji je poznat publici MESS-a, ali i Sarajevo Film Festivala.

“Radi se o jednoj zaista spektakularnoj predstavi, koja će biti postavljena u Narodnom pozorištu”, rekao je Kreševljaković.

Organizatori najavljuju da će ovogodišnji MESS, od 28. septembra do 4. oktobra, ugostiti oko 400 umjetnika, a publika će biti u prilici da pogleda 21 predstavu iz 12 zemalja. Osim u Sarajevu, predstave će biti izvođene u Tuzli i Zenici.

Kreševljaković je istaknuo da će nakon dugo vremena na Festivalu biti jedna predstava iz Grčke – “Čist grad”. Iz Belgije dolazi predstava “Majmunski um”, iz Francuske “Razbijeni na komadiće”, a na MESS dolazi i prošlogodišnji pobjednik, italijanski CollettivO CineticO s predstavom “Deset mini baleta”, kao i zanimljive predstave iz regiona.

Ove godine ispred Bosne i Hercegovine će biti dvije predstave za koje Kreševljaković ističe da nisu samo najznačajnije nastale u našoj zemlji zadnjih desetak i više godina, već su sigurno među najznačajnijim predstavama nastalim u tom periodu u regionu – “Sjećaš li se Dolly Bell” Kamernog teatra i “Kavkaski krug kredom” nastaloj u koprodukciji MESS-a s Narodnim pozorištem Sarajevo.

Pored glavnog programa, ove godine bit će organiziran i prateći program – Mali MESS, zatim razgovori, forumi, promocije knjiga…

Kreševljaković je govorio i o “tradicionalnom” problemu finansiranja Festivala, zbog čega je doveden u pitanje dolazak predstave iz Irske koja je trebala zatvoriti MESS, a zbog smanjenja sredstava iz budžeta Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Po njegovim riječima, budžet je 2007. godine bio veći od 500.000 KM, 2010. godine 435.000 KM, dok je 2015. godine došlo do velikog umanjenja sredstava iz Federalnog ministarstva kulture i sporta. Tako da je aktualni budžet festivala sveden na 265.000 KM, što je znatno manje od sličnih festivala u susjedstvu.

O problemu finansiranja govorio je i Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, tradicionalnog partnera MESS-a, koji smatra da se kultura možda svjesno zapostavlja “što je zloslutno”.

Zato, smatra Bajrović, treba još jače raditi da se ne izgubi jezgra publike zbog koje MESS i postoji.

Izvor: FENA

Related Posts