fbpx
BiH, Vijesti

Lukač: Nova saznanja u slučaju Dragičević

Off 39
Foto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas u Banjaluci da je slučaj stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića pitanje za Okružno tužilaštvo u Banjaluci, ali da postoje neka nova saznanja.

“Ostavljam da to iznese Tužilaštvo onog trenutka kada budu smatrali da je to potrebno. Ali i da preduzmu sve potrebne radnje da bi slučaj bio riješen”, rekao je Lukač novinarima u pauzi sjednice Narodne skupštine RS.

On je dodao je MUP na potpunom raspolaganju Tužilaštvu kada je riječ o rasvjetljavanju tog slučaja.

Nestanak Davida Dragičevića prijavljen je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije, 24. marta, u koritu rijeke Vrbas, na ušću Crkvene.

Institucionalnu istragu pratile su brojne nelogičnosti i nezakonitosti.

Davor Dragičević, otac tragično nastradalog, ubicama imenuje pojedince iz MUP-a Republike Srpske.

Posmrtni ostaci Davida Dragičevića su 12. marta ove godine ekshumirani i, po zahtjevu roditelja, ponovo sahranjeni u Austriji.

“Zašto se Tužilaštvo bavi inspektorima, a ne osumnjičenima?

Lukač je danas rekao da je nejasno zašto se Okružno tužilaštvo u Banjaluci u slučaju ubistva Bojana Koprene u naselju Kola kod Banjaluke 2014. godine bavi inspektorima Uprave za organizovani kriminal MUP-a, a ne osumnjičenima za ubistvo.

“Ovdje se radi o nesvakidašnjem događaju kada je riječ o odnosu tog tužilaštva. U ovom slučaju imamo izvršioce, ali i svjedoke ubistva i kada smo ih priveli, Tužilaštvo nije htjelo da ih prihvati, niti sasluša. Nažalost, iako imamo sva saznanja i dokaze u ovom slučaju da je Tužilaštvo obustavilo istragu protiv osumnjičenih lica i okreće je, ne znam zbog čega, na drugu stranu i optužuju naše inspektore za iznuđivanje iskaza”, rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo traži da MUP “postroji” svoje inspektore da bi ih prepoznao čovjek koji se sumnjiči za ubistvo Koprene.

“Ovo je nevjerovatno, ne znam šta se dešava u Tužilaštvu i sa ljudima koji rade na tom slučaju jer smo od dokazanog ubistva došli do toga da naši inspektori budu optuženi za posao koji su radili prilikom dokazivanja ubistva”, rekao je Lukač.

Ranije je potvrđeno da je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka donijelo naredbu o obustavljanju istrage protiv Banjalučana Boška i Bogdana Diljevića koja je vođena zbog ubistva Bojana Koprene.

Jučerašnja naredba o obustavljanju istrage donesena je jer nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo. U pomenutom krivičnom predmetu istraga se nastavlja protiv nepoznatih počinilaca zbog krivičnog djela ubistvo, rečeno je Srni u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Na pitanje Srne zbog čega je tužilaštvo odlučilo da pokrene istragu protiv inspektora Uprave za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske i da li je tačno da je dostavilo pozive inspektorima za prepoznavanje osumnjičenih, u Okružnom javnom tužilaštvu su istakli da je 28. juna 2018. godine donesena naredba o sprovođenju istrage protiv dva nepoznata policijska službenika Uprave za organizovani kriminal.

U Tužilaštvu su naveli da je naredba o sprovođenju istrage donesena zbog krivičnog djela iznuđivanje iskaza od Boška Diljevića.

Istraga u slučaju Krunić u saradnji sa MUP-om Srbije

Kada je riječ o ubistvu banjalučkog biznismena Slaviše Krunića, Lukač je rekao da MUP intenzivno sarađuje sa policijom Srbije.

Lukač je naveo da su mnogi detalji u izvršenju tog brutalnog ubistva rasvijetljeni, ali da u ovom trenutku ne može da govori ko su nalogodavci, niti o motivima Krunićevog ubistva.

“Istraga u potpunosti nije završena i danas je privedeno lice koje se dovodi u vezu sa ovim slučajem. Takođe, pretreseno je više lokacija kako bi se prikupili materijalni dokazi s ciljem rasvjetljavanja ovog slučaja”, naglasio je Lukač i dodao da se operativnim radom dolazi do nekih novih saznanja.

Govoreći o prošlogodišnjem ubistvu Damira Ostojića u Banjaluci, Lukač je rekao da je MUP u istrazi došao do novih saznanja koja mogu upućivati na izvršioca tog krivičnog djela.

“Nadam se da ćemo u saradnji sa nadležnim tužilaštvom potpuno riješiti to krivično djelo”, rekao je Lukač.

Related Posts