Svijet, Vijesti

London: Sastaju se Trump i Theresa May, najavljeni protesti

Off 25
Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) sastaje se danas sa britanskom premijerkom Terezom Mej (Theresa May), drugog dana Trampove trodnevne državne posjete Velikoj Britaniji.

Istovremeno su za danas planirani veliki protesti u nekoliko britanskih gradova zbog dolaska Trampa, uključujući i demonstracije na Trafalgar skveru.

Britanske opozicione vođe će se pridružiti demonstrantima na ulicama Londona. Vođa Laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) i poslanici iz njegove partije lijevog centra biće među hiljadama demonstranata koji izražavaju bučno protivljenje Trampovoj posjeti.

Portparolka Laburista za vanjske poslove Emili Tornberi (Emily Thornberry), rekla je da je Tramp “seksualni predator” i rasista, kao i da ne zaslužuje čast državne posjete.

Tramp je juče stigao u trodnevnu posjetu Velikoj Britaniji, kad ga je primila kraljica Elizabeta Druga (Elizabeth II) i imao je svečanu večeru u Bakingemskoj palati kao i popodnevni čaj sa princom Čarlsom (Charles) i njegovom suprugom Kamilom (Camilla).

On je na banketu hvalio vječno prijateljstvo između Britanije i SAD. Kraljica je rekla da njihove dvije zemlje slave savez koji je decenijama osigurao bezbjednost i propsperitet oba naroda.

Stvari će verovatno postati malo nelagodnije danas kada se bude sastao sa Terezom Mej, sa kojom ima suprotstavljene stavove oko pitanja kao što su Iran, Bregzit, i kineska telekomunikacioni gigant Huavej.

Tramp i Tereza Mej će prvo biti na sastanku sa britanskim i američkim poslovnim čelnicima u nastojanju da podstaknu trgovinske veze. Glavni prioritet su razgovori o mogućem trgovinskom sporazumu koji bi stupio na snagu kada Velika Britanija izađe iz Evropske unije.

Britanija treba da napusti EU 31. oktobra osim ako se obje strane ne dogovore o produženju tog roka. Situacija u zemlji je neizvjesna pošto Tereza Mej odlazi sa mjesta premijera u petak kada će početi unutarpartijska trka za biranje njenog nasljednika. Tramp je već pohvalio njenog rivala Borisa Džonsona (Boris Johnson), navodeći da bi on bio izvrstan premijer.

Related Posts