fbpx
Svijet, Vijesti

Lokalni izbori u Sjevernoj Koreji najavljeni za 21. juli

Off 14
Foto: Anadolija/Ilustracija

Vlasti Sjeverne Koreje danas su saopćile da će lokalni i regionalni izbori u toj zemlji biti održani 21. jula. Birači će birati guvernere regija i gradonačelnike i načelnike.

Pozivajući se na izjave čelnika sjevernokorejskog parlamenta, Sjevernokorejska novinska agencija (KCNA) javlja da će birači u toj zemlji 21. jula birati nove sazive regionalnih skupština, kao i općinskih i gradskih vijeća, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bit će to drugi izbori u Sjevernoj Koreji ove godine nakon što su u februaru održani parlamentarni izbori na kojima je izabrano 687 zastupnika Vrhovnog narodnog parlamenta.

Prethodni lokalni izbori u Sjevernoj Koreji održani su prije četiri godine kada su izabrana 28.452 zastupnika regionalnih i lokalnih skupština. Izlaznost na izborima bila je nevjerovatnih 99,99 posto.

Pravo glasa u Sjevernoj Koreji imaju građani stariji od 17 godina.

Sjeverna Koreja ima rigidni jednopartijski sistem, a prvi lokalni izbori u toj zemlji održani su prije tačno dvije decenije.

Iako na izborima u Sjevernoj Koreji uglavnom glasa više od 99 posto birača, postavljaju se brojna pitanja u vezi s regularnošću izbornog procesa u toj zemlji.

Izbori uglavnom slove za festival odanosti i plebiscitarnu potvrdu podrške vladajućem establišmentu na čelu kojeg je vođa nacije Kim Jong-un.

Regionalne i lokalne skupštine održavaju jednu ili maksimalno dvije sjednice godišnje na kojima se usvoji plan utroška budžeta koji ima dodijeli najviša instanca vlasti.

Isti slučaj je i sa državnim parlamentom, s izuzetkom što se njegovo rukovodstvo češće sastaje kako bi odobrilo odluke koje donosi vladar države, partije i vojske Kim Jong-un.

Related Posts