fbpx
BiH, Vijesti

Ljubić: Cilj je da BiH ne bude vlasništvo jedne određene etničke grupe

Off 30
Sjednica HNS
Foto: Igor Božović/BHRT

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Božo Ljubić ocijenio je danas kako je cilj HNS-a da se BiH uredi tako da ne bude vlasništvo jedne određene etničke grupe nego da bude država tri ravnopravna konstitutivna naroda, te da u tom kontekstu HNS zagovara federalizam.

“Federalizam znači da se nacionalno i građansko ne isključuju već se međusobno uvjetuju i dopunjuju. BiH se trenutno suočava s institucionalnom blokadom koja ima elemente političke i ustavne krize, a sve što HNS radi usmjereno je na to da se BiH pretvori u jednu funkcionalnu i samoodrživu državu. To trenutno nije slučaj, a o tome govore i svi procesi u BiH poput reformi, euroatlantskog puta i drugih, koji su blokirani”, kazao je Ljubić.

Božo Ljubić HNS

Foto: Ivan Crnjac/BHRT

Ustvrdio je kako se na današnjoj sjednici HNS-a, između ostalog, raspravljao i o prijedlogu Predsjedništva HNS-a i provođenju nacionalne strategije hrvatskog naroda u trenutnim okolnostima u Bosni i Hercegovini.

“Taj prijedlog, koji ćemo kao Glavno vijeće HNS-a izraditi, bit će prezentiran Predsjedništvu na usvajanje na jednoj od narednih sjednica, a druga točka o kojoj smo razgovarali tijekom sjednice bavila se pitanjem obilježavanja nacionalnih obljetnica, prvenstveno hrvatskog naroda u BiH jer smo zaključili da tu treba uvesti više konzistentnosti”, kazao je Ljubić.

Izvor: BHRT/Fena

Related Posts