fbpx
BiH, Vijesti

Lažne vijesti i medijska pismenost

Off 62
Foto: Anadin Butković/BHRT

Francusko Veleposlanstvo u BiH organiziralo je okrugli sto o temi lažnih vijesti i medijske pismenosti.

Sudionici su analizirali sam fenomen lažnih vijesti, koji utječe i na demokratske procese širom svijeta, pa i u našoj zemlji.

Obrazovanje je istaknuto kao ključan faktor u borbi protiv ovog fenomena jer ga je u medijima sve teže prepoznati.

Emanuel Murie, savjetnik za kulturu pri Veleposlanstvu Francuske kazao je kako je ovim fenomenom moguće diskreditirati pojedine javne osobe.

“Fenomen ‘fake news’ i dezinformacije su ozbiljan proces u BiH jer se njime mogu šširiti fake news da li u cilju ugrožavanja reputacije političke osobe ili u cilju naglašavanja divizija unutar društva”, kazao je dodavši kako treba biti veoma oprezan s tim fenomenom.

Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Izaslanstva Europske unije u BiH pozvala je na suradnju agencija, obrazovnih ustanova i cjelokupne zajednice.

“Puno toga se treba uraditi. Međunarodne organizacije niti porodica ne mogu same ništa. Mislim da moramo mnogo više da radimo, da surađujemo, obrazovne ustanove, institucije, regulatorne agencije, roditelji, cjelokupna zajednica, da bi se zbilja naučili kako prepoznati lažne vijesti i dezinformacije”, kazala je Milović Halilović.

Jačanjem društvenih mreža i tzv. novih medija u svijetu je na snazi neprekidan trend širenja lažnih vijesti koje se posebno očituju prilikom nekih masovnijih događaja ili iznenadnih situacija.

Related Posts