fbpx
BiH, Vijesti

Lajčaku počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru

Off 54
Foto: Zeljko Milicevic - Anadolu Agency

Sveučilište u Mostaru (SUM) dodijelilo je počasni doktorat Miroslavu Lajčaku, ministru vanjskih poslova Slovačke i bivšem i visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, te bivšem predsjedavajućem Opšte skupštine Ujedinjenih naroda. Prije svečane dodjele doktorata, Lajčak se susreo s Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rekao je kako je ta visokoškolska ustanova prepoznala nastojanja, djelovanje i odnos Lajčaka prema Bosni i Hercegovini i njenim stanovnicima.

“Tijekom mandata visokoga predstavnika u Bosni i Hercegovini i posebnoga izaslanika Europske unije od 2007. do 2009. godine, gospodin Lajčak je našao istinsku mjeru između kolektivnih prava tri ustavotvorna naroda i ostalih, istodobno jačajući institucije i državu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je rektor Tomić.

Obavljajući dužnost visokog predstavnika, naveo je Tomić, Miroslav Lajčak je promovirao dijalog predstavnika tri naroda u korist svakoga čovjeka u Bosni i Hercegovini.

Lajčak je ovom prigodom zahvalio mostarskom sveučilištu na ukazanoj časti.

“Jako cijenim Sveučilište u Mostaru jer je ono dobro prepoznato među europskim sveučilištima”, rekao je Lajčak.

Kompromisom do formiranja vlasti

Prije svečane dodjele doktorata, Lajčak se susreo s Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s kojim je razgovarao o uspostavi vlasti u našoj zemlji i euroatlantskim integracijama.

Govoreći o važnosti žurnog formiranja vlasti na svim razinama, Čović je naglasio kako se mora poštovati izborni rezultat.

Foto: Zeljko Milicevic – Anadolu Agency

Sugovornici su istaknuli kako se rješenje mora pronaći kroz zajednički dijalog i konsenzus partnera, odnosno SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, koji su izabrani kao demokratski predstavnici konstitutivnih naroda.

Čović je poručio kako su predstavnici hrvatskog naroda isključivo opredijeljeni za Europsku uniju i NATO, kao i na suradnju i stabilizaciju odnosa pri pronalasku kompromisa u svim važnim stvarima za Bosnu i Hercegovinu.

Čović i Lajčak su izrazili očekivanja o ubrzanom procesu reformi i integraciji u Europsku uniju i NATO savez, kao i skorom formiranju vlasti kako bi profunkcionirale institucije Bosne i Hercegovine, oba doma Parlamenta, sva povjerenstva i parlamentarni odbori, ali i kako bi se uspostavilo Vijeće ministara.

Foto: Zeljko Milicevic – Anadolu Agency

Miroslav Lajčak je tijekom boravka u Mostaru održao predavanje mostarskim studentima.

Sastao se i s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, koji mu je simbolično uručio ključ grada, koji je i službeni suvenir Mostara.

Lajčak je potom uživao u ljepotama grada na Neretvi i skoku sa Starog mosta koji je izveden u njegovu čast.

Izvor: BHRT/Agencije

Related Posts