Kultura

Sarajevska Hagada od juna dostupnija javnosti

Off 29

Sarajevska Hagada će od mjeseca juna biti u prostoriji čiji će uslovi doprinijeti njenom očuvanju, a samim tim će biti dostupnija javnosti i posjetiocima Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Omogućeno je to zahvaljujući 150.000 KM vrijednom projektu, koji su pokrenuli Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini i UNESCO.

Francuska ambasadorica Kler Bodoni (Claire Bodonyi) izrazila je zadovoljstvo što, kao država kulture, učestvuju u projektu zaštite kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Navela je da je najljepša Hagada u Sarajevu i da se radi o značajnom historijskom blagu koje će nakon provođenja projekta, što je i osnovna namjera, biti dostupnije javnosti.

“Mi smo s UNESCO-om odlučili da napravimo prostoriju u kojoj će sarajevska Hagada biti čuvana”, rekla je Bodoni.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić zahvalio je što je prepoznata vrijednost najpoznatijeg muzejskog predmeta i što će ova institucija kulture na ovaj način biti dodatno promovirana. Podsjetio je da dugo godina imaju problem s prostorijom u kojoj čuvaju Hagadu, ali da je bez obzira na to ona u dobrom stanju.

Ovo je primjer, naveo je Sijarić, kako se pristupa prezentaciji blaga koja Zemaljski muzej čuva od 1888. godine.

Šef Ureda UNESCO-a za Bosnu i Hercegovinu Siniša Šešum rekao je da je, osim obnove sobe, planirano i da se uradi reprint Hagade.

“Ako je Hagada bliža posjetiocima, muzej je otvoreniji i održiviji”, kazao je Šešum te dodao da, iako je soba rađena 2002. godine, nije bilo uslova da Hagada bude dostupnija.

Sarajevska Hagada jevrejski je rukopisno-oslikani kodeks, nastao u drugoj polovini 14. vijeka na području sjeverne Španije. Na tlo Bosne i Hercegovine, donijeli su je protjerani Jevreji Sefardi. Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste.

Related Posts