Pozorište

Sarajevo: Premijera opere “Seviljski berberin” u Narodnom pozorištu

Off 99
Foto: nps.ba
Opera “Seviljski berberin” Gioachina Rossinija, u koprodukciji italijanskih i bosanskohercegovačkih umjetnika, premijerno će biti izvedena večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Postavka predstavlja ambiciozni primjer koprodukcije Narodnog pozorišta Sarajevo i Italije, koja je u tu svrhu stavila na raspolaganje Grupu “Zero Positivo” – tim s dugogodišnjim iskustvom u pozorišnom i opernom sektoru.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović ističe da je riječ o zajedničkom projektu Narodnog pozorišta Sarajevo i Ambasade Italije u našoj zemlji.

                                                                        Foto: Fena

“Autorsku ekipu čini kreativna grupa ‘Zero Positivo’ koja je dala režisera i kostimografa, scenografa i dirigenta. Bosanskohercegovačka strana, osim prestižne pozorišne scene, učestvuje u projektu sa akterima, opernim solistima i horom, uz pratnju Sarajevske filharmonije. Gostujući solisti su iz Slovenije i Bugarske”, rekao je Bajrović.

Italijanski ambasador Nicola Minasi kaže kako je cilj koprodukcije napraviti nešto što će zauvijek ostati na raspolaganju Narodnom pozorištu Sarajevo.

“Nadam se da će ta opera postati dragulj Narodnog pozorišta Sarajevo i da će moći biti postavljena više puta reprizno u tom pozorištu, ali i širom Bosne i Hercegovine”, rekao je ambasador te naglasio inovativnost u radu, posebno igru svjetlima.

“Seviljski berberin” do sada je u Narodnom pozorištu Sarajevo postavljen ukupno šest puta – prvi put 1948. godine, a posljednji 2005. godine.

Prva repriza opere najavljena je za subotu, 8. decembra.

Related Posts