Pozorište

“Romeo i Julija” BNP Zenica 24. decembra u Sarajevu

Off 18
Foto: bnp.ba
Predstava “Romeo i Julija” Bosanskog narodnog pozorište Zenica, bit će izvedena na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u ponedjeljak, 24. decembra. Sarajevsko gostovanje ove predstave ujedno je njeno prvo bosanskohercegovačko gostovanje.

Predstava “Romeo i Julija” u režiji Selme Spahić skoro u potpunosti je oslonjena na tijela glumaca i glumica čije konstantno prisustvo, zajedno sa prisustvom mladih učesnika i učesnica, gradi vizuelnu arhitekturu predstave.

Tijelo je ujedno i osnovno izražajno sredstvo, preko kojeg predstava adresira brojne teme, od zloupotrebe položaja moći, preko objektivizacije žene, pa sve do slobode i afirmacije različitosti.

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i gostujuće glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Mehmed Porča, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj.

Pored profesionalnih glumaca, na sceni se pridružuju i mladi izabrani procesom audicije.

Scenografiju predstave potpisuje Mirna Ler, za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert, a za kostimografiju Hatidža Nuhić. Kompozitor muzike u predstavi je beogradski profesor Draško Adžić.

Related Posts