Pozorište

Premijera u Narodnom pozorištu Sarajevo: “Viva la mamma ili operne zgode i nezgode”

Off 182
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u subotu, 16. decembra, premijerno će biti izvedena komična Donicetijeva opera “Viva la mamma ili operne zgode i nezgode” u režiji Aleksandra Nikolića.

Koreografiju potpisuje Aleksandar Ilić.

U predstavi će učestvovati solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Ana Zoran Brajović, saopćeno je iz Narodnog pozorišta.

Predstava počinje u 19 sati i 30 minuta.

Donicetijeva jednočinka napisana je 1827. godine za teatar u Napulju. Poslije izvođenja u Milanu 1831. i Beču 1840. godine, biva zaboravljena. Tek 1963. godine pronaći će je istraživači Donicetijevog operskog opusa i obrađenu izvesti u Sijeni i Bergamu. Ta obrada se, uglavnom, držala originala.

Zanimljiva i zahvalna tema opere podstakla je dramaturga Horsta Gergesa i prevodioca Karlhajnca Guthajma iz Njemačke da djelo prerade u cjelovečernju predstavu. Učinili su to slobodnim izborom odlomaka iz drugih Donicetijevih opera, dajući djelu i novi naslov “Viva la mama”. Tako prerađena opera je izvedena 1969. godine u Minhenu. Od tada uspješno obilazi velike i male scene širom Evrope.

Prva repriza najavljena je za ponedjeljak, 18. decembra.

Related Posts