Pozorište

Predstava “Nigdje nikog nemam” 11. januara u SARTR-u

Off 51
Foto: Velija Hasanbegović
Predstava “Nigdje nikog nemam” u režiji Albana Ukaja, prema tekstu Edwarda Bonda, premijerno će biti izvedena 11. januara u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Radnja drame “Nigdje nikog nemam” postavljena je u postapokaliptično društvo gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene. Autorski tim fokus predstave usmjerava na negiranje genocida, kolektivnu krivicu, veličanje ratnih zločinaca i odbijanje suočavanja sa prošlošću.

“Vjerujem da je i Edward Bond u strepnji za bolju budućnost pisao ovaj Orvelovski komad. Pisao ga je da upozori svoje gledaoce šta ih čeka ako se opuste i prepuste svoju volju nekom diktatoru, jer diktatura je način života i to je i vjera i škola i porodica i umjetnost i znanje i zdravlje i vojska… I šta sve ne! Diktatura je diktatura u svemu! Toga se plašio Bond kada je ovo djelo pisao i pokušao da nas upozori da se ne damo zavesti slatkim pričama nego da se uzdamo u svoj sistem zaključivanja i da ga što više usavršavamo. Govori se o strahu malograđana, govori se o bolesti odnosa u kući i porodici, o bolesti odnosa u muško-ženskoj komunikaciji, o strahu pred autoritetom koji krnji svaki korak ka komunikaciji”, rekao je glumac i reditelj Alban Ukaj.

U predstavi glume Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj uz učešće muzičkog dvojca Basheskia and EQ.

Dramaturgiju potpisuje Bojana Vidosavljević, muziku Basheskia & EQ, scenografiju Mirna Ler, kostimografiju Lena Samardžić, video Emina Kujundžić, dizajn Đorđe Jovanović, a fotografiju Velija Hasanbegović.

Predstava je realizovana u koprodukciji Udruženja Kontakt i Sarajevskog ratnog teatra.

Predstava će, nakon premijere, biti izvedena i 12., 14. i 15. januara.

Related Posts