Pozorište

Pozorište mladih u ovoj godini realizovalo sedam premijernih projekata

Off 16
Tokom 2018. godine, Pozorište mladih Sarajevo ostvarilo je uspješnu sezonu u okviru koje je realizovalo sedam premijernih projekata, od čega tri koprodukcije.

Ove godine estetsku umjetničku orijentaciju repertoara činile su adaptacije svjetskih klasika za djecu i mlade.

Pozorište mladih Sarajevo je, u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH, realizovalo predstavu na engleskom jeziku “Beskrajna priča”, koja je adaptacija romana Michaela Endea, jednog od najpoznatijih svjetskih klasika za djecu.

Takođe, realizovana je predstava “Avanture Toma Sawyera”, prema romanu Marka Twaina, u režiji Adisa Bakrača, zatim lutkarska predstava u stilu turskog tradicionalnog teatra sjena karađoz – “Čarobna lampa”, u režiji Cengiza Ozeka i “Vrli novi svijet” po motivima romana Aldousa Huxleya, u režiji Dine Mustafića, rekao je dramaturg Pozorišta mladih Segor Hadažić, prenijela je Fena.

Prvi put u svojoj istoriji, Pozorište mladih je u saradnji sa Udruženjem “Život sa Down sindromom FBiH”, realizovalo i inkluzivnu predstavu “Svirala” u režiji Alene Džebo.

U okviru projekta nazvanog “Kultura pripada i meni”, koji sprovodi Udruženje “Život sa Down sindromom FBiH” uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS-a, Pozorište mladih je postalo prvo pozorište u regionu prilagođeno osobama sa invaliditetom, na šta su, kako kažu, posebno ponosni.

U Pozorištu mladih u koprodukciji sa Institutom za muziku, teatar i multimediju Sarajevo, nastao je mjuzikl za djecu “Mravko Travko”, u režiji Riada Ljutovića i muzičkoj režiji Alme Ferović-Fazlić, dok je u novembru sa predstavom “Čarobna lampa”, Pozorište mladih gostovalo na prestižnom Međunarodnom istanbulskom festivalu lutaka.

Related Posts