Pozorište

Mjuziklom “San ljetne noći” u Sarajevu otvoren Juventafest

Off 65
Foto: Fena
Mjuziklom ‘San ljetne noći’ večeras je u Narodnom pozorištu Sarajevo svečano otvoren 6. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

Publika je velikim aplauzom pozdravila izlazak na scenu slovenskih srednjoškolaca iz Maribora koje je najavila direktorica Juventafesta Jasna Diklić.

“Drage djevojke i mladići, učesnici Juventafesta, vaši afiniteti su raznoliki, ali sam sigurna da vam odabir bavljenja teatrom pruža posebno zadovoljstvo. Gluma je veoma komplikovan stvaralački pokušaj da se identifikujemo s likovima koje tumačimo i zato je moguće na sceni, kada se upale svjetla, stvoriti svoj svijet, koji ponekad uspije reflektovati drugi veliki svijet i njegovu okrutnost. Umjetnik ima pravo da traga, da osluškuje, da uporno radi preispitujući sebe u teatru. Idite u pozorište, jer tako možete da promijenite sebe. Ono vam pruža mogućnost da stvorite prostor fikcije, a to je i prostor slobode “, kazala je Diklić u svom uvodnom govoru i proglasila ovogodišnji Juventafest zvanično otvorenim.

Mjuzikl „San ljetne noći“, prema tekstu Williama Shakespearea, redatelja Matjaža Latina, izvodi čak 50 fantastičnih srednjoškolaca mariborske Druge gimnazije koji su, kao i ostali sudionici, u utrci za Grand Prix ovogodišnjeg Juventafesta te Specijalnu nagradu žirija.

Šesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest do svog zatvaranja 17. septembra ugostit će 150 mladih teatarskih stvaralaca iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke i publici predstaviti šest srednjoškolskih predstava koje je pažljivo odabrala selektorica programa Asja Krsmanović.

Drugog dana Festivala na sceni će biti gostujuća predstava „Niskomasni život“ („Low fat life“) češke Elementary Art school Louny, koja će biti izvedena u 17.00 sati u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva, te predstava Zagrebačkog kazališta mladih – Učilište pod nazivom „Samo san“, koja je na programu Pozorišta mladih Sarajevo u 20.00 sati.

Festival završava u ponedjeljak dodjelom nagrada u Pozorištu mladih Sarajevo, najavili su organizatori Juventafesta.

Ulaz na sve predstave u okviru Juventafesta je besplatan.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže