Pozorište

“Kabare na koncu” otvara 19. “Lut fest” u Istočnom Sarajevu

Off 39
Predstavom “Kabare na koncu” pozorišta “SoulMade Theatre Company” iz Plovdiva u Bugarskoj, 13. maja će biti otvoren 19. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu. Na Festivalu će učestvovati 11 pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Španije, Irana i Bosne i Hercegovine.

Tokom šest festivalskih dana publiku očekuje 36 događaja u takmičarskom i pratećem programu.

Moto ovogodišnjeg “Lut festa” je “Poetika lutkarskog izraza”, kojim se daje akcent različitim žanrovima lutkarskog izraza, ali i istraživačkom procesu u domenu režije, animacije, tehnike izrade lutke predstavljajući vrhunska svjetska lutkarska dostignuća.

Selektor i umjetnički direktor Festivala, reditelj Vitomir Mitrić, istakao je da je ovogodišnji festival – festival predstava koje su pravljene na više nivoa, koristeći različite lutkarske tehnike čija poetika lutkarskog izraza ispoljava neizmjernu maštu stvaralaca.

Planiran je i bogat prateći program, koji će biti u znaku istraživačkog pristupa u svim oblastima lutkarske umjetnosti, uz edukativnu i vaspitnu dimenziju te brojne radionice.

Iz Srbije dolazi Dečije pozorište Subotica s predstavom “Avanture s Karlsonom” u režiji Veselina Bojdeva, Pozorište lutaka Niš s predstavom “Patkica Žutkica” u režiji Dejana Gocića, te Narodno pozorište “Toša Jovanović” Zrenjanin, koje će se predstaviti najnovijim lutkarskim ostvarenjem “Trapavi zmaj” u režiji Irene Tot.

Lutkarsko pozorište “David Zuazola” iz Španije publici će se predstaviti avangardnim lutkarskim spektaklom “Igra vremena”. Režiju potpisuju vrhunski umjetnici iz sedam država: Poljske, Portugala, Tajvana, Grčke, Španije, Kolumbije i Indije.

Osim “SoulMade Theatre Company” Plovdiv, iz Bugarske dolazi i Državno lutkarsko pozorište Sliven koje će izvesti predstavu “O maloj princezi” u režiji Dore Ruškove.

Publici u Istočnom Sarajevu prvi put će se predstaviti Lutkarsko pozorište “Dimak” iz Irana sa predstavom “Mačmalou”, reditelja Alberta Bigdžonija.

Kazalište Virovitica u koprodukciji s Lutkarskim kazalištem Zadar (Hrvatska) izvest će predstavu “Kaštanka”, rediteljke Vjere Vidov.

Iz Bosne i Hercegovine će se predstaviti Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica predstavom “Prodani smijeh” u režiji Darka Kovačovskog i Pozorište lutaka Mostar predstavom “Punim jedrima”, čiju režiju potpisuje Elica Petrova.

U okviru edukativnog segmenta Festivala bit će održan masterklas docenta na Akademiji za pozorište i film Sofija Konstantina Karakostova, a bit će predstavljeni različiti oblici lutkarskog izraza i istraživački procesi u njegovom razvoju.

Posebno je značajno predstavljanje literature i pisanih izdanja koja potkrepljuju istraživačke procese u okviru lutkarske umjetnosti. U skladu s tim bit će promovisan internet časopis “Puppetring”, koji je osnovao lutkar i istraživač iz Španije Toni Rumbau.

Najavljen je i program posvećen Vojislavu Vujanoviću, nedavno preminulom pozorišnom i likovnom kritičaru te prijatelju i dugogodišnjem saradniku “Lut festa”.

Festivalske predstave u takmičarskom programu ocjenjivat će međunarodni žiri, dok će se žiri novinara i kritike pobrinuti da izdvoje predstave ili umjetnike za nagrade “Magija lutkarstva Radoslav Lazić” i “Poetika lutkarskog izraza Vojislav Vojo Vujanović”.

“Lut fest” će trajati do 18. maja.

Related Posts