Pozorište

“Jedvanosimsoboakalomistobo” najbolja predstava 17. Festivala bh. drame

Off 40
Predstava “Jedvanosimsoboakalomistobo”, autora Nejre Babić i Aleša Kurta, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR iz Sarajeva, proglašena je najboljom predstavom na 17. Festivalu bh. drame u Zenici. Aleš Kurt je za ovu predstavu osvojio i nagradu za najbolju režiju.

Nagrada “Miodrag Žalica” za najbolji izvedeni bh. dramski tekst pripala je Igoru Štiksu za dramski tekst “Zrenjanin”, u produkciji Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina. Nagrada za najbolju dramatizaciju proznog ili poetskog teksta, filma i drugih struktura, formi i sadržaja pripala je Džejni Avdić za dramatizaciju romana “Knjiga mojih života”, Aleksandra Hemona u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Nagradu za najbolju glumicu osvojile su Gordana Boban za ulogu Delfe u predstavi “Ravna ploča” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Sanja Radišić za ulogu Male u predstavi “Zrenjanin” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca dobio je Aleksandar Mihajlovski za ulogu Nine u predstavi “Ničija zemlja” Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, a nagradu za najbolju epizodnu ulogu je osvojio Zlatan Školjić za ulogu Markana u predstavi “Ravna ploča” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Specijalnu nagradu Stručnog žirija za kolektivnu igru, ovogodišnji Stručni žiri je dodijelio ansamblu predstave “Jedvanosimsoboakalomistobo” Sarajevskog ratnog teatra SARTR iz Sarajeva. Nagradu za najbolju scensku muziku su osvojili Damir Nevesinjac i Basheskija, koji su radili muziku za ovu predstavu.

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini Žiri publike je dodijelio predstavi “Jedvanosimsoboakalomistobo”.

Nagrada za najbolju glumicu Festivala prema odluci Žirija publike je pripala Ajli Hamzić za ulogu u predstavi “Neće biti smak svijeta”, u režiji Adnana Lugonića, a u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru.

Nagrada publike za najboljeg glumca Festivala je pripala Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gabre u predstavi “Ravna ploča” autora Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema odluci Žirija novinara, nagrada za najbolju predstavu je pripala predstavi “Ravna ploča”.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala je radio u sastavu: predsjednica dr sc. Tanja Miletić-Oručević, pozorišna rediteljica iz Mostara i direktorica MTM Mostar, Agata Juniku, dramaturginja i teatrologinja iz Zagreba i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb i članica Ejla Bavčić, glumica iz ansambla Drame Narodnog pozorišta Sarajevo.

Žiri novinara je radio u sastavu: Gordana Ristović-Muslija, Mujesira Purić i Sanja Stević.

Related Posts