Pozorište

Deset godina predstave “Žaba” u Kamernom teatru 55

Off 25
U teatru je važno trajati, a ova predstava traje i što je više igramo ljudi više žele da je gledaju, rekao je direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović povodom 10 godina igranja predstave ” Žaba” i njenog 250. izvođenja u srijedu, 26. decembra na sceni ove teatarske kuće.

Hadžihafizbegović je istakao da je rijetkost da neka teatarska predstava ima tako veliki broj izvođenja, a da kada bi se stavljao znak jednakosti “Žaba bi bila jednaka Prijateljstvo, jer su četiri glumca radeći na predstavi fukcionisali kao braća”.

“Sretni smo što smo iz Sarajeva poslali jednu snažnu, antiratnu poruku”, naglasio je Hadžihafizbegović.

Osim Emira Hadžihafizbegovića u predstavi glume Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović.

Seksan je istakao da se ovakvo nešto, kao što je predstava Žaba i rad na njoj, glumcima desi jednom ili nijednom u životu. On je rekao da je uzbuđen zbog 250. izvođenja predstave kojoj su dali znoj, trud, nerve, te dodao da s istim žarom igraju svaku narednu predstavu.

Mirsad Tuka istakao je da je pozorište kolektivni čin.

“Da bi jedna predstava opstala potrebno je više faktora. Po meni je najvažnija partnerska igra, međuljudski odnosi koji su za sve godine igranja predstave ne samo sačuvani nego i nadograđivani”, rekao je Tuka.

Moamer Kasumović rekao je da se probudio u znoju jer je sanjao košmar u kojem je zaboravio da dođe na predstavu Žaba, i bio sretan kad je shvatio da je to samo san. To govori, kako navodi, koliko je glumcima stalo do ove predstave.

Hadžihafizbegović je istakao da će na 250. izvedbu Žabe doći brojni gosti iz regiona, te da će u društvu kolega, prijatelja na dan kada se obilježava 10 godina igranja predstave slaviti se gluma, glumačka umjetost, pozorište.

Autor teksta Žaba je Dubravko Mihanović koji će također prisustvovati izvedbi. Režirao je Elmir Jukić. Kostimografiju i scenografiju potpisuje Vanja Popović.

U predstavi igraju Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan i Moamer Kasumović.

“Žaba“ je tekst autora mlađe generacije Dubravka Mihanovića iz Zagreba, koji je za ovaj dramski tekst višestruko nagrađivan.

Ovo kultno pozorišno djelo je prije dvije godine doživjelo i svoju uspješnu filmsku adaptaciju. Film “Žaba” je prikazan na 23. Sarajevo Film Festivalu, a osvojio je, između ostalog, tri nagrade na uglednom Pula Film Festivalu.

Related Posts