Kultura

Pet dobara proglašeno nacionalnim spomenicima BiH

Off 26
Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH/Fena
Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević donijeli su odluke o proglašenju pet dobara nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj u Sarajevu.

To su historijski spomenik – Džamija u Podgori, (Općina Breza), graditeljska cjelina – Atik džamija u Ćivama (Gornje Vukovije), općina Kalesija, graditeljska cjelina – Crkva sv. Proroka Ilije zajedno s pokretnim nasljeđem i s pravoslavnim grobljem u Sedlarima, grad Trebinje, graditeljska cjelina – Tekija na Oglavku, općina Fojnica, te historijsko područje – Nekropola sa stećcima na lokalitetu Katica u selu Bistrica (Općina Jajce).

Na jučerašnjoj sjednici Komisije zaključeno je da se Spomen-kompleks Tjentište uvrsti na Listu ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da se taj spomen-kompleks nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika, pristupiće se izradi odluke o proglašenju tog dobra nacionalnim spomenikom da bi se propisale mjere zaštite, a projekt zaštite aplicirao za sredstva iz stranih fondova.

Uz članove Komisije, sjednici su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Related Posts