Muzika

Više od 100 izvođača na koncertu “Bajram dođe, mirišu avlije”

Off 63
Foto: Fena
Koncert “Bajram dođe, mirišu avlije“ bit će održan 15. juna, prvog dana Ramazanskog bajrama u dvorani “Mirza Delibašić“ u Skenderiji, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Zamjenik glavnog imama Medžlisa i rukovoditelj projekta Malik ef. Šljivo je na konferenciji za medije danas podsjetio da u islamskoj tradiciji Bajram zauzima posebno mjesto, bez obzira da li je riječ o Ramazanskom ili Kurban-bajramu.

“Koncertom želimo da građanima, posebno omladini, pružimo priliku da se vesele što su ispostili mubarek ramazan, ali i da poslušaju bogat program koncerta ilahija i kasida, sevdalinki”, kazao je Šljivo.

Koncert je također prilika, dodao je, da omladina Bajram provede u svečanoj, lijepoj i dostojanstvenoj atmosferi, “a ne u onome što je nedolično za svakog čovjeka, a što je danas kod Bošnjaka sve prisutnije”.

Muzički urednik koncerta Miralem Babajić je naveo da u ovogodišnjem, 11. koncertu učestvuje više od 100 izvođača, a osim poznatih imena u svijetu duhovne muzike i sevdalinke, Armina Muzaferija, Eldina Huseinbegovića, Aziza Alilia, Burhan Šabana, bit će i novih iznenađenja.

Novina ovog koncerta je oživljavanje starih, dobrih ilahija u novom muzičkom ruhu, s posebnom notom, a cilj je, kako kaže Babajić, da stare ilahije otrgnu od zaborava i da im se da jedan novi dah.

Tehničku podršku koncertu sa svim standardima pruža Armin Hodžić koji kaže da je za danas zakazana završna proba te da je sve spremno za koncert 15. juna.

 

Related Posts