Muzika

Stotinu godina džeza u Evropi

Off 28
Prije tačno stotinu godina, orkestar američke pješadije “Harlem helfajters” održao je prvi koncert džez muzike na evropskom tlu. U Nantu danas počinje serija koncerata, konferencija i izložbi posvećenih legendarnom nastupu, prenio je AFP.

Članovi benda stigli su u Evropu da bi se borili protiv Nijemaca u Prvom svjetskom ratu, ali je njihov dolazak označio i jednu “mekšu”, kulturnu ofanzivu u ritmu bubnjeva, saksofona i truba.

“Kada je bend završio nastup i kad su ljudi burno reagovali uz osmijehe, morao sam da kažem da je to bilo upravo ono što je Francuskoj bilo potrebno u tom kritičnom trenutku”, napisao je član benda Nobl Sisl u svojim memoarima.

Među počasnim gostima na večerašnjem otvaranju manifestacije je troje unuka vođe benda, poručnika Džejmsa Risa Juropa – muzičara koji je bio poznat kao “kralj džeza”.

“Džejms Ris Jurop je bio prvi Afroamerički oficir koji je predvodio vojnike u jednom ratnom napadu”, rekao je Metju Žuan, organizator komemoracije “100 godina džeza” u Nantu.

Ovaj oficir sastavio je grupu od 40 muzičara, među kojima su bili “neki od najboljih iz svog vremena”. Kada se nisu borili na frontu, svirali su za vojnike i lokalne mještane i “izazivali ludilo” svuda gdje su nastupali, naveo je Žuan.

Pješadijski puk 369. kojem su pripadali članovi džez benda, bio je jedan od četiri američke rasno segregisane jedinice koje su se borile pod francuskom komandom.

Pomenutom pješadijskom puku dodijeljeno je francusko vojno odlikovanje “Ratni krst” za iskazanu hrabrost.

Grupa “Harlem helfajters” svirala je džez širom Francuske, ali je već poslije prvog nastupa u Nantu bilo jasno da Evropa više nikada neće zvučati isto.

Štampa je u to vrijeme pisala da je nova muzika “okrenula Francusku naglavačke”, a Sisl je napisao da se raširila “klica džeza” i da je pogodila pravu tačku.

Related Posts