Muzika

Objavljen posthumni album Jimija Hendrixa “Both Sides of the Sky”

Off 22
Posthumni album “Both Sides of the Sky” američkog gitariste Džimija Hendriksa (Jimi Hendrix) objavljen je u SAD-u, saopćeno je na sajtu legendarnog muzičara.

Na albumu se nalazi 13 pjesama koje je Hendriks snimio od 1968. do 1970. godine, od čega deset pjesama nikad ranije nije objavljeno.

Album “Both Sides of the Sky” izdat je na cd-u i u dvostrukom audiofilskom vinil formatu.

Džimi Hendriks (1942 – 1970.) jedan je od najtalentovanijih i najuticajnijih gitarista u historiji rok-muzike. Ljevoruki gitarista iz Sijetla (Seattle) upamćen je po antologijskim albumima “Are You Experienced?” (1967), “Axis: Bold as Love” (1968.) “Electric Ladyland” (1968.) i “Band of Gypsys” (1970).

Njegovi najpoznatiji hitovi su rok klasici “Hey Joe”, “Voodoo Child”, “Little Wing”, “Crosstown Traffic” i “Purple Haze”.
Bio je poznat po maestralnim improvizacijama na koncertima i izvođenju američke himne “The Star-Spangled Banner” na čuvenom festivalu Vudstok (Woodstock) 1969. Jedan je od prvih gitarista koji je koristio psihodelične specijalne efekte kao što su distorzija i “audio feedback”.

Poslije njegove iznenadne smrti u 28. godini izdato je nekoliko albuma sa neobjavljenim arhivskim snimcima, a posljednjih godina su izašli albumi “Valleys of Neptune” i “People, Hell and Angels”.

Hendriksov zvuk gitare je redefinisao rokenrol 60-ih godina prošlog stoljeća, a njegova tehnika sviranja inspiracija je za mnoge muzičare i gitarske heroje u proteklih pet decenija.

Related Posts