Kultura, Muzika

“Laibach” i IRWIN u “Opkoljenom Sarajevu”

Off 78
Kontroverzna slovenačka grupa “Laibach” i kolektiv IRWIN dobit će mjesto u muzejskom arhivu “Opkoljeno Sarajevo”, saopćio je Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

Sarajevo, njegovi građani i “Laibach” imaju posebno snažnu vezu, koja se najviše ogleda kroz činjenicu da je “Laibach” jedan od izvođača koji je održao koncert u opkoljenom Sarajevu. Namjera je da se ta veza, upotpunjena djelovanjem umjetničkog kolektiva IRWIN, arhivira u sklopu stalne postavke “Opkoljeno Sarajevo” u Historijskom muzeju.

Sjećate li se ratnog natpisa ‘NSK Država Sarajevo’ na zgradi Narodnog pozorišta? To je vrijeme u kojem u Collegiumu Artisticumu izlaže grupa IRWIN, a u Narodnom pozorištu Sarajlije različitih generacija čekaju svoj NSK pasoš i pričaju o koncertu ‘Laibacha’. Datum ovog koncerta se poklopio sa datumom potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, navodi Historijski muzej.

Novo gostovanje “Laibacha” u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je povod da Sarajlije podijele svoje iskustvo sa Historijskim muzejom i prisjete se kako je bilo na koncertu 1995. godine.

Iz Historijskog muzeja ističu da tragaju za NSK pasošima, fotografijama, predmetima, video zapisima i dobrim pričama.

Kako je ranije najavljeno, koncert “Laibacha” bit će održan 29. marta u Domu mladih. Njihova evropska turneja sa novim albumom “Also Sprach Zarathustra” počinje 2. marta u Bolonji, a obuhvatit će više 20 gradova.

Related Posts