Knjiga

Umjetnička galerija BiH: Promocija knjige Zije Dizdarevića

Off 102
Promocija knjige novinara i publiciste Zije Dizdarevića “Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova” bit će upriličena danas u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

O knjizi će govoriti Emir Habul i Boro Kontić, uz uvodnu riječ direktora Umjetničke galerije Straje Krsmanovića.

Zija Dizdarević prisutan je u medijskom životu Bosne i Hercegovine i van njenih granica gotovo pola stoljeća.

Izdavač knjige je Media Centar Sarajevo.

Od kraja 1970. do početka 1995. godine Dizdarević je radio na Radio Sarajevu kao reporter, komentator i urednik. Obavljao je i dužnosti urednika gradskog programa Radio Sarajevo 202, odgovornog urednika Radio-programa, glavnog i odgovornog urednika te direktora Radio Sarajeva. Bio je i predsjedavajući Programskog odbora za radio Jugoslovenske radiotelevizije. Uoči i tokom rata, bio je komentator i urednik u Radio Sarajevu – kasnije Radiju Bosne i Hercegovine.

U proljeće 1995. prešao je u “Oslobođenje”, gdje je pisao do 2011. godine kao komentator, politički analitičar i kolumnista. Prije i nakon rata, objavljivao je tekstove u sedmičnim izdanjima “Oslobođenja” – “Svijetu”, “Nedjelji” i “Danima”.

Od 1988. do 1990. bio je posljednji urednik nedjeljnika “Komunist” (izdanje za Bosnu i Hercegovinu).

Dizdarević je bio i kolumnista “Bosanske pošte” – dvonedjeljnika namijenjenog dijaspori, a radio je i za riječki “Novi list”, Radio Deutsche Welle, Federalnu televiziju i agenciju Safax. Tekstove su mu preuzimali beogradski “Danas” i tršćanski “Il piccolo”. Posljednjih godina pisao je za više bh. portala, a član je i tima i analitičar Antidota (Medijska mreža zapadni Balkan). Analize mu objavljuje i Centar za javno pravo, Sarajevo.

Autor je knjiga “Izmišljeni grijeh – sudbina jednog teksta” i “Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova”, a kourednik je i jedan od autora monografije Radio Sarajevo.

Kao medijskog eksperta i pedagoga angažovali su ga Media centar i Media plan u Sarajevu – za monitoringe, analize i evaluacije elektronskih i pisanih medija, obuku mladih novinara i redakcija. Predavao je i na Visokoj školi novinarstva Media plana.

Zija Dizdarević je dobitnik najviših priznanja u Radioteleviziji Sarajevo – novinarske nagrade “Samuilo Milić” i Zlatne značke. Pobjednik je na konkursu Fonda Otvoreno društvo – Soros za najbolji novinarski opus 1995. Savez novinara Bosne i Hercegovine proglasio ga je za novinara godine 2001. Prvi je dobitnik priznanja Hercegovačko sunce – za životno djelo, koje je ustanovio Radio 88 iz Mostara.

Related Posts