Knjiga, Košarka

U Tuzli promovirana monografija “Raza – stanovnik Kuće slavnih”

Off 91
Monografija “Raza – stanovnik Kuće slavnih”, novinara i publiciste Ekrema Avdića, predstavljena je večeras u Tuzli. Riječ je o knjizi u kojoj je prikazan životopis Razije Mujanović, najslavnije sportistkinje Bosne i Hercegovine svih vremena, koja je 30. septembra ove godine primljena u FIBA-inu Kuću slavnih.

“Ništa nije oduzeto, a ni dodano. Navedeno je baš onako kako se sve odvijalo tokom moje duge košarkaške karijere. Drago mi je da je knjigu pisao čovjek koji je od samih početaka moje karijere bio tu i koji poznaje kompletan moj sportski put”, kazala je Mujanović na promociji.

O knjizi, odnosno, o Razi Mujanović kao svjetskoj igračici, govorili su prvi načelnik Tuzle Selim Bešlagić, novinar Miroslav Petrović, te autor Ekrem Avdić.

“Razu poznajem od rođenja, a sa 14 godina sam je doveo u KK Jedinstvo Aidu. Njena karijera trajala je 27 godina i teško da će to neko ponoviti. Tri puta je proglašavana najboljom košarkašicom Evrope, okitila se srebrenom olimpijskom i medaljom sa svjetskog prvenstva. Ima četiri evropske titule, te trofeje sa 15 nacionalnih prvenstava. Igrala je u Italiji, Španiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Brazilu i Sjedinjenim Državama”, kazao je autor monografije.

U Kristalnoj dvorani hotela “Tuzla” okupio se veliki broj prijatelja, bivših suigračica i poštovalaca košarkašice. Među ostalima, došle su i njene suigračice iz vremena kada je Jedinstvo Aida osvojilo titulu evropskog prvaka, Mara Lakić – Brčaninović i Stojanka Došić – Zoljić, te bivši selektor ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine Alija Biberović.

Mujanovićeva je istaknula kako se nada da će u dogledno vrijeme neka mlada košarkašica iz Bosne i Hercegovinepoći njenim stopama slave, ali i putem velikih odricanja, u čemu će i sama pomoći onoliko koliko joj odgovorni u društvu i košarkaškom sportu dozvole.

Dugo poslije završetka promocije Raza Mujanović je potpisivala knjige koje su kupili njeni poštovaoci.

Monografija je štampana na bosanskom i engleskom jeziku u tiražu od 1.000 primjeraka, a promocije će biti održane u Sarajevu, Zagrebu, te drugim gradovima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Related Posts