Knjiga

Pozorište mladih Sarajevo: Predstavljena knjiga za djecu “Zimska bajka”

Off 186
Ilustrovana knjiga za djecu rađena po motivima pozorišne predstave “Zimska bajka”, predstavljena je danas u Pozorištu mladih Sarajevo. Specifičnost knjige je što je rađena u dramskoj vrsti, kao novina za najmlađi uzrast čitalaca. Dramski tekst potpisuje Damir Kustura, koautor je Segor Hadžagić, a ilustrator i dizajner knjige je M. Furkan Hizir.

Damir Kustura kaže da mu je ovaj projekt važan jer je njime prešao vlastite kreativne granice, te ističe da mu je posebno dragocjeno što je namijenjen djeci.

“Slikovnica je specifična zato što je dramski tekst, a djeci želimo približiti dramsku književnost – ona donosi informacije o tome šta su pozorište, likovi i drama, kao jedan mali uvod za njihov dalji život”, rekao je Kustura na konferenciji za novinare.

Direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta smatra da su ovakvi projekti važni za pozorište, ali i edukaciju u širem kontekstu.

“Odlično je kada dijete može gradivo savladati na različitim nivoima i u njegovim različitim formama. Lijepo je bilo raditi na ovom projektu, ali i ovako divnom tekstu”, kazala je Panjeta.

Hadžagić naglašava da slikovnica ima propagandnu i edukativnu fukciju, a ujedno predstavlja nešto što će ostati iza sadašnje pozorišne postave.

Predstava “Zimska bajka” samo u ovom mjesecu je izvedena 27 puta, a do kraja godine će imati još tri izvođenja. Glumac Aldin Tucić izjavio je da je “doživjeti poetične otkucaje srca djece nešto istinski posebno, zbog čega ova predstava neće nikada prestati da postoji”.

Uloge u predstavi ostvarili su: Mirza Dervišević, Aldin Tucić, Ajla Cabrera, Elma Ahmetović, Suada Ahmetašević, Edin Avdagić, Segor Hadžagić i Mirza Tanović. Scenografiju i kostim potpisuje Mirjana Čistopoljski, a muziku Faris Pinjo.

Ilustrovanu knjigu objavila je izdavačka kuća Buybook.

Related Posts