Knjiga

Nagrada “Alija Isaković” treći put Zlatku Topčiću

Off 169
Stručni žiri za izbor najboljeg originalnog dramskog teksta na bijenalnom anonimnom natječaju BZK “Preporod”, jednoglasno je odlučio da nagradu “Alija Isaković” dodijeli drami “Ničiji i svačiji”, autora Zlatka Topčića.

Na konkurs su prijavljena četiri žanrovski i vrijednosno neujednačena teksta od kojih su u uži izbor, također jednoglasno, ušle drame “Stid” ( šifra “Novinar”), autora Vahida Durakovića i “Ničiji i svačiji” ( šifra “Kako vrijeme prolazi…”), autora Zlatka Topčića.

Žiri su činili prof. dr. Almedina Čengić (predsjednica) i članovi prof. dr. Nehrudin Rebihić i Nedžad Fejzić, teatrolog.

U obrazloženju odluke žiri navodi da kroz dramu otvorene poliperspektivne strukture, u kojoj odnos između likova postaje sve složeniji, a komunikacija autora i recipijenta sve indirektnija, Topčić rafinirano otvara pitanja o složenim odnosima između fikcije, stvarnosti i čitaoca/gledaoca, autobiografije, govorećeg subjekta i autora, o “slijepim mrljama” ideološkog polja moći i proizvođenju “stvarnosti”, kao mjesta egzercira totalizirajuće autoritarne političke volje.

“Otuda se i angažiranost Topčićevih drama i njegove ideje pozorišta, njegovo opsesivno bavljenje našom nedavnom traumatičnom prošlošću, ne prepoznaje u pukoj dnevno-političkoj aktuelnosti, gromoglasnim performativima – dosjetkama, niti, pak, u manje-više patetičnom jeremijadnom, infantilno-viktimizirajućem (P. Brucner) nacional-ideološkom prenemaganju, već je unutrašnja istinitost njegovog dramskog pisma upravo mjera u kojoj je autentično autorovo biće sadržano u tekstu ( Dž. Karahasan)”, piše, između ostalog, u obrazloženju.

Ovo je treći put da Zlatko Topčić dobija značajnu nagradu BZK “Preporod”, koji i na taj način njeguje uspomenu na velikog bosanskohercegovačkog pisca Aliju Isakovića.

Related Posts