Knjiga

Na današnji dan preminuo Ivo Andrić

Off 51
Na današnji dan 1975. godine je preminuo Ivo Andrić (Travnik 9. oktobra 1892. − Beograd, 13. marta 1975.), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine.

Ove godine navršava se i 100 godina od objavljivanja prve knjige Ive Andrića “Ex Ponto”.

“Od početka do kraja bio je pjesnik. Lirski „Ex Ponto“ mu je prva objavljena knjiga, a čudesni zapis u stihovima „Ni bogova ni molitava“ zadnji književni tekst koji je napisao. U međuvremenu – dugom kao cijeli život – ispisao je Znakove pored puta, tu najlirskiju i najmeditativniju knjigu našega jezika. A u tom istom međuvremenu bio je i najveći epik i prozaik sto smo ga ikada imali. Sve je to bio on – Ivo Andrić”, rekao je o Andriću književnik Ivan Lovrenović agenciji Fena.

Zavičajni muzej Travnik dat će svoj doprinos obilježavanju te godišnjice.

“Prije 100 godina nobelovac Ivo Andrić objavio je prvu knjigu “Ex ponto”. Zbirku poezije u prozi počeo je pisati tokom boravka u austrougarskom zatvoru u Mariboru, nastavio u selu Ovčarevo kod Travnika, Zenici, Zagrebu, a dovršio u Krapini. “Ex ponto” je objavljen 1918. godine u Zagrebu, u izdanju Književnog juga”, rekao je kustos Memorijalnog muzeja “Rodna kuća Ive Andrića” Travnik Enes Škrgo.

U okviru obilježavanja te bibliografske obljetnice Zavičajni muzej Travnik priređuje danas video maping prema konceptu kustosa Enesa Škrge i izvedbi Almira Kukića, na datum smrti Ive Andrića, a u programu manifestacije “Dani općine Travnik” 2018.

Related Posts