Knjiga

Međunarodni dan knjige i autorskih prava – drugo obilježavanje u BiH

Off 102

Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava –  21. april, obilježava se danas drugi put u Bosni i Hercegovini, saopćio je sekretarijat Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Cilj ove manifestacije koja se održava širom svijeta i u regionu je afirmacija čitanja knjige u njenom tradicionalnim i modernim oblicima.

U organizaciji Asocijacije informacionih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM), tim povodom okupilo se 15 biblioteka i institucija kulture i obrazovanja u želji da naprave zajednički program.

Bibliotečko-dokumentacioni centar (BDC) Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika je dio zajednice od 15 biblioteka iz šest gradova u BiH u kojima su se paralelno odvijale aktivnosti u vezi s obilježavanjem ovog dana.

Ovaj centar je organizirao današnju radionicu “Biblioteka kulturno naslijeđe vama u posjeti“ za učenike petog i šestog razreda dviju osnovnih škola u općini Ilidža, Četvrte i Pete osnovne škola. Prisustvovalo je 60 učenika.

Radionica je realizirana u teorijskom i praktičnom dijelu. U prvom je učenicima predstavljeno naslijeđe kraja u kojem žive, a u drugom su učenici pomoću predstavljenih eksponata i maketa identificirali različite vrste naslijeđa (pokretno – ćilimi, grnčarija, knjige i sl. te nepokretno – makete i eksponati stećaka).

Ovaj vid saradnje s osnovnim školama je dio aktivnosti koje Komisija provodi radi promocije bh. kulturno-historijskog naslijeđa i njegovog očuvanja.

Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava obilježava se uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, koji UNESCO obilježava od 1995. godine.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO želi svakoga, posebno mlade, potaknuti na čitanje, te promociju i zaštitu intelektualnog vlasništva.

Related Posts

Radio priče

Arhiva

July 2017
M T W T F S S
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31