Kultura

Kamerni teatar i BHRT: Predstavljeno sjećanje na Radmila Batu Zurovca

Off 210
Foto: Fena
U Kamernom teatru 55 večeras je putem audio i video snimaka, predstavljeno sjećanje na Radmila Batu Zurovca, vrsnog novinara, autora i muzičara, javlja reporter BHRT-a. Medijski pokrovitelj multimedijalnog projekta “Bato i prijatelji” je Radio-televizija Bosne i Hercegovine.

25 godina nakon njegove smrti, kolege i prijatelji sjetili su se najblistavijih trenutaka iz njegove karijere.

Rječju, slikom i pjesmom, prisutni su se sjetili osnivača i prvog urednika Drugog programa Radija Sarajevo Radmila Bate Zurovca. Uz izuzetnu novinarsku karijeru, zapamćena je i njegova uloga u ansamblu “Prijatelji”.

Zurovac je i kao lingvista ostavio neizbrisiv trag, a ostao je upamćen kao pokretač velikih jezičkih projekata Radija Sarajevo.

Urednica projekta Goranka Oljača rekla je da Bata nije rado govorio o ordenima i priznanjima, ali da ih je svakako dobijao.

“Jedna neuobičajena pohvala zaslužuje da se spomene. Ima, naime oblik ribarskog štapa. Ako ne vjerujete, otiđite u selo Soline, na otok Mljet, gdje je taj štap, istina, bez državnog pečata i danas živ i zdrav. Na štapu je napisana sljedeća posveta: Bati od cigana u znak poštovanja i zahvalnosti zbog romske emisije koju je Bato izmislio i utemeljio”, rekla je Oljača.

Za Batu su, tokom večerašnjeg omaža, mnogi imali riječi hvale.

“Kad se kaže kapu dolje pred Radijom Sarajevo, onda to u prvom redu znači kapu dolje pred njegovim najboljim ljudima”, rekao je scenarista Valerijan Žujo.

Radmilo Bato Zurovac dao je veliki doprinos radio novinarstvu, a saradnici ga pamte i kao znamenitu osobu ovog grada. Njegove ideje i danas su aktuelne i žive, i 25 godina nakon smrti.

Profesor Srebren Dizdar rekao je da bi možda najveći omaž Bati Zurovcu bio da se obnovi Liga mladih lingvista.

Zurovac je bio vrstan kreativac, urednik Obrazovnog, Muzičko-revijalnog i Dokumentarno-zabavnog programa Radija Sarajevo, Gradskog programa Sarajevo 202 i Drugog programa Radija Sarajevo, te zamjenik odgovornog urednika Radio programa.

Related Posts