Izložbe, Kultura

Uspješna godina za Umjetničku galeriju BiH

Off 26
Direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović smatra da je 2017. godina za tu instituciju kulture bila vrlo uspješna, jer su “preživjeli bez finansijskih gubitaka”.

Govoreći o izložbenim aktivnostima, Krsmanović je na pres konferenciji u Sarajevu rekao da je posebno ponosan na izložbu djela Grejsona Perija (Grayson Perry) “Taština malih razlika”, realiziranom u saradnji sa British Councilom, te izložbe radova vrhunskih bh. umjetnika Milomira Kovačevića Strašnog, Sadka Hadžihasanovića, Đoke Mazalića, Franje Likara i Avde Žige.

Istakao je da su u protekloj godini organizovana brojna gostovanja, izdvojio je Trebinje, Široki Brijeg, Bihać, Bugojno i Jajce te naglasio da su već sada osigurali uslove da “prežive i iduću godinu, budući da je izborna”.

Krsmanović je također pohvalio bogat fundus Galerije, obogaćen za devet novih djela, kao i rad saradnika u Galeriji.

Najavljene su nove izložbe za januar 2018. godine, a to su izložba savremene japanske umjetnosti u saradnji sa Ambasadom Japana u BiH, te Balkan Photio Festival. Izložba grafika Dževada Hoze u saradnji sa Franjevačkim muzejom i Galerijom Gorica iz Livna bit će otvorena u februaru, dok u martu posjetioci mogu očekivati izložbu radova Romana Petrovića u okviru školskog programa Umjetničke galerije BiH.

Related Posts