Izložbe

Umjetnici svijeta u Sarajevu stvaraju na temu “Mistični ples Istoka i Zapada”

Off 30

U organizaciji Galerije “Preporod” od danas do 20. septembra trajat će Internacionalna kolonija “Sarajevo 2017” u okviru koje će 27 umjetnika u prostoru Gazi Husrev-begovog Hanikaha stvarati na temu “Mistični ples Istoka i Zapada”. Na ovogodišnjoj petoj koloniji učestvuju umjetnici iz deset zemalja.

“Kao i prethodnih godina, Baščaršija i Gazi Husrev-begov Hanikah poslužit će im kao slikarski ateljei. Nadamo se da će umjetnici na zadatu temu naći odgovore”, rekla je na konferenciji za novinare voditeljica kolonije, slikarka Mirsada Baljić, istaknuvši da je cilj kolonije proširiti komunikaciju između umjetnika.

Umjetnik iz Turske Orhan Cebrailoglu, koji je učestvovao i na prethodnim kolonijama, rekao je da kolonija “Sarajevo 2017” povezuje umjetnike Bosne i Hercegovine i Turske, uputivši posebne pohvale voditeljici kolonije za koju je kazao da je “most između umjetnika”.

Alaybey Karoglu iz Ankare naveo je da je tema kolonije zanimnjiva, da ima duboko značenje naročito u ovom svijetu i vremenu, te izrazio nadu da će joj umjetnici uspješno odgovoriti.

U radu kolonije učestvuju umjetnici iz Turske, Rusije, Kosova, Grčke, Njemačke, Velike Britanije, Ukrajine, Srbije i Bosne i Hercegovine. Riječ je o umjetnicima: Orhan Cebrailoglu, Cagatay Akengin, Alaybey Karoglu, Hulya Turkguler Karoglu, Seher Celik, Mehmet Ali Karoglu, Dursun Emre Karoglu, Gabriele Schaffartzik, Ethem Baymak, Sukran Zaim, Cornelia Margan, Zaharie Zakaryaev, Shukhrat Abdumalikov, Nora Lefa, Pavlos Lefas, Anna Krivolap, Zina Vasina, Gwen Jones, Natalija Andreeva- Salihović, Edin Numankadić, Šemsa Gavrankapetanović, Ćazim Hadžimejlić, Dževdet Nikočević, Adis Lukač, Ilonka Jasak, Almedina Fehratović i Suvada Borić- Šaćiragić.

Gabriele Schaffartzik iz Njemačke također je uputila pohvale za organizaciju kolonije.

“Kolonije su mogućnost da se mi umjetnici iz različitih država vidimo, stvaramo, da pričamo istim jezikom. Ovo je vrlo lijepa kolonija”, rekla je Schaffartzik te pokazujući na prostor Hanikaha, zapitala “ko ima ovako lijep atelje”.

Adis Lukač iz Bosne i Hercegovine smatra da je ova kolonija više od likovnog okupljanja te da je primjer međuljudskog povezivanja.

Osim što će tokom trajanja kolonije slikati na datu temu, umjetnici će također posjetiti Mostar, Počitelj, vodopade Kravice i Skakavac, Blagaj…

Otvorenje izložbe na kojoj će biti predstavljeni radovi nastali na koloniji, predviđeno je za 20. septembar.

Related Posts