Izložbe

“Spoznaja” Marka Kusmuka pred publikom u Lajpcigu

Off 24
Foto: Mario Kusmuk (privatni arhiv)
Akademski likovni umjetnik iz Sarajeva Marko Kusmuk predstavio se njemačkoj publici 15. samostalnom izložbom “Spoznaja” u Internacionalnom umjetničkom centru Spineraj u Lajpcigu.

Kusmuk se predstavio s 15 radova, od kojih su pet ulja na platnu, a deset crteži.

“Bilo mi je zadovoljstvo da je otvaranje moje izložbe bilo u okviru godišnjeg događaja ‘Rundgand’, gdje kroz Spineraj prođe od pet do deset hiljada ljudi. Njemačka ima jedan jak sistem u okviru kojeg funkcioniše vizuelna umjetnost, a umjetnici su ovdje definitivno prave zvijezde”, rekao je Kusmuk za Fenu.

Za crtež pod nazivom “Surditas”, Kusmuk je početkom ove godine dobio prvu nagradu Fondacije “Vladimir Veličković”, a isti je crtež izložen i u Lajpcigu.

Govoreći o motivima svojih radova, Kusmuk naglašava da je ljudski lik najkompleksniji oblik koji postoji – i svojom formom, bojom, materijalizacijom te proporcijama predstavlja umjetniku težak zadatak, ali i veliki izazov.

“Kada ga dobro savladamo naš izazov se mijenja, cilj nije samo istinski prenijeti ono što vidimo već mijenjati viđeno i kroz njega graditi svoj rukopis. Djeluje jednostavno, ali to je zadatak koji ispunjavamo kroz cijeli život i kroz njega se mijenjamo”, istaknuo je Kusmuk.

Marko Kusmuk završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Magistrirao je na Accademia di Belle Arti u Rimu, a doktorske umjetničke studije završio na Fakultetu za umjetnost i dizajn u Beogradu.

Related Posts