Izložbe

Sarajevo: U Galeriji “Roman Petrović” izložba “Poetika svjetla” Merime Ivković

Off 23
Foto: ULUBiH
Izložba radova Merime Ivković “Poetika svjetlosti” bit će otvorena danas u Galeriji “Roman Petrović” u okviru ovogodišnjeg Internacionalnog festivala “Sarajevska zima”.

To je prva u nizu izložbi putem kojih je Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine ostvarilo saradnju sa Festivalom “Sarajevska zima 2019”, a tokom njegovog trajanja bit će otvorene još tri izložbe u Galeriji “Roman Petrović”.

Radovi Merime Ivković nastali su idejno i većim dijelom kao rezultat studijskog boravaka autorice na rezidenciji Cité internationale des arts u Parizu. Ovom izložbom se zatvara ustaljena koncepcija rezidencijalnog programa koji se održava jednom godišnje u suradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

“Poetika svjetla” istraživački se naslanja na  prethodni ciklus autorice i izložbu radova “Tragom svjetlosti” iz 2014. godine. Rad sa plastikom u praktičnom smislu je novi pristup i karakteristika djela nastalih u spomenutom rezidencijalnom programu. Svjetlo Pariza kao nadahnuće kroz ovaj ciklus  je metaforički dobilo vizualnu formu, a refleksije svijetla na plastici su elementi koji grade tu poetiku. Svijest, svjetlo i postojanje su vječne teme koje su oduvijek zaokupljale i zaokupljaju ljudske misli te su, po riječima autorice, shodno tome i teme koje se uvijek iznova interpretiraju.

Merima Ivković rođena je 1983. u Mostaru. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Slikarstvo u klasi profesora Seada Musića. Članica je ULUBIH-a od marta 2010. godine te Akademije evropske umjetnosti Francuske.

Održala je niz samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu, saopćeno je iz ULUBIH-a.

Related Posts

PROMO

Pozitivna BiH

Arhiva

Februar 2019
P U S Č P S N
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728