Izložbe

Sarajevo: Izložba “A Question of Balance” Enesa Sivca

Off 100
Foto: Fena
Razmišljanje o životu i postojanju tema je izložbe najnovijih radova uglednog bh. akademskog kipara Enesa Sivca “A Question of Balance”, koja je sinoć otvorena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Rješavajući pitanje balansiranja formi Sivac na ovog izložbi predstavlja radove iz više ciklusa, a prednost daje liniji koja postaje osnovni nosilac forme, a naziv izložbe je zapravo naslov šestog albuma kultne grupe The Moody Blues.

Uz napomenu da posjetitelji mogu vidjeti najnovije autorove radove, direktor Umjetničke galerije Strajo Krsmanović za Sivca je kazao da se bavi specifičnom vrstom alhemije pretvarajući metal u estetiku, radeći to trajno i iscrpno.

Sam autor je rekao da je najteže opisati radove koji su se rodili u njegovoj svijesti jer oni proizlaze iz ličnog razmišljanja i poimanja stvarnosti, dodajući da je sve ovo dio balansa i života i s druge strane smrti.

“Svi kažu da idemo u nebo, ali gdje je to nebo kada ćemo opet biti ispod zemlje. Ništa drugo nema da se kaže i najvažnije je kako ko tu stvarnost doživljava”, istakao je Sivac.

Kustosica izložbe i historičarka umjetnosti Aida Šarac pojasnila je da se autor na ovoj izložbi predstavio sa svojim sveukupnim slikarskim praktikumom koji u BiH još jedino postoji u njegovoj livnici zbog uslova koje ima u ateljeu.

“Radovi pokazuju njegov konstantni afinitet prema umjetnosti i instalaciji. Svi eksponati izražavaju dječačku radoznalost i želju za istraživanjem. Ova izložba postavlja i sveopća pitanja nad životom i postojanjem”, naglasila je.

Izložba, na kojoj je predstavljeno 15 djela, za posjetioce će biti otvorena do 6. avgusta od 10.00 do 20.00 sati, svakim danom osim nedjelje.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže