Izložbe, Knjiga

Sarajevo: Festival balkanske umjetnosti “Spiritus Progenitum”

Off 130
Humanitarni festival balkanske umjetnosti “Spiritus Progenitum”, čija je svrha predstavljanje umjetnosti kreativnih mladih ljudi, bit će otvoren danas u Sarajevu.

Festival organizuju udruženje “Val” i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Historijskim muzejem Bosne i Hercegovine.

“Festival predstavlja pomoć kulturi i mladim ljudima da bolje izraze svoju kreativnost, a pored toga je, na neki način, i pomoć društvu kroz određene humanitarne aktivnosti. ‘Spiritus Progenitum’ ostavlja prostor kreativcima da se izraze o onome što im predstavlja prepreku u društvu”, kazala je na konferenciji za novinare predsjednica Udruženja “Val” i organizatorica Festivala Ana Dominik Rodić.

U sklopu Festivala, koji je nastao prije pet godina, bit će priređene književne večeri, kao i likovna izložba pod nazivom “Tri jezika pod istim krovom”.

Udruženje “Val” će ugostiti umjetnike iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a izložbu će podržati i likovni umjetnici iz Vašingtona (Washingtona).

Svoj doprinos ovom projektu dao je i sarajevski umjetnik Damir Nikšić, koji je uradio plakat posvećen pitanju o jezicima.

Posebni gosti Festivala su KUD “Modrački mornari Šerići”, koji će predstaviti različite vrste autohtonih regionalnih narodnih nošnji.

Related Posts