Izložbe

Otvoreno prvo Grafičko bijenale mladih BiH, dobitnik Grand prixa Nikola Kašterović

Off 240
Foto: Fena
Prvo grafičko bijenale mladih BiH na kojem su se predstavili studenti akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, Banjaluke, Širokog Brijega i Trebinja otvoreno je večeras u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru (BKC).

U galeriji BKC-a izloženo je 40 radova studenata završnih godina akademija, a dobitnik Grand prix prvog Bijenala je mladi grafičar Nikola Kašterović iz Banja Luke.

Predsjednik organizacionog odbora i ujedno član žirija Bijenala, profesor na ALU Sarajevo Danis Fejzić je ukazao na značaj i reputaciju grafičke scene u BiH, okupljajući renomirane umjetnike kao što su Dževad Hozo, Halil Tikveša, Mersad Berber, Emir Dragulj, Virgilije Nevjestić…

Izrazio je nadu da će Grafičko bijenale mladih izrasti u lijepu tradiciju i afirmisati mladu kreativnu snagu u BiH, sve ono što oni imaju da kažu, a za što do sada nisu imali adekvatne uslove.

“Ukazujemo na to da se grafička kultura tiska, štampe, printa, čuva i eventualno osnažuje”, istakao je Fejzić.

Grafičko bijenale mladih ima i takmičarski karakter, a pobjedniku prvog Bijenala Nikoli Kašteroviću uručena je Grand prix nagrada (povelja i trofej “Tvrtkov pečat”, rad umjetnika Samira Sućeske).

Inspiriran pukotinama drveta Kašterović je triptihom linoreza iskazao svoje najdublje emocije. Njemu će biti organizovana i samostalna izložba u BKC-u.

Također su večeras uručena i specijalna priznanja zaslužnim bh. umjetnicima.

Grafičko bijenale mladih može se pogledati u Galeriji BKC-a do 25. maja.

Related Posts