Izložbe

Nagrada Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu – presedan za bh. kulturnu scenu

Off 23
Muzejska nagrada Vijeća Evrope 2018. koja je dodijeljena Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu, ima veliki značaj za cijelu muzejsku scenu jugoistočne Evrope, a posebno za male muzeje, ocijenio je osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović.

On je na konferenciji za medije organiziranoj povodom dodjeljivanja jedne od dvije najznačajnije muzejske nagrade na svijetu – Muzejske nagrade Vijeća Evrope u okviru programa “Evropski muzej godine”, podsjetio da u 40 godina, koliko se ta nagrada dodjeljuje, nikada nije pripala muzejima na području jugoistočne Evrope.

Uručuje se za izvrsnost u muzejskoj djelatnosti, doprinos dinamici evropske muzejske scene te izniman doprinos razumijevanju evropskog kulturnog naslijeđa.

Muzej ratnog djetinjstva našao se u konkurenciji 40 finalista, među kojima su bili i neki od najvećih i najpoznatijih evropskih muzeja, uključujući Science Museum London, The Design Museum London, Azerbaijan Carpet Museum, Money Museum Frankfurt i Helsinki City Museum.

“Ova nagrada je presedan za bosanskohercegovački kulturnu scenu, jer u Evropi djeluje više od 20.000 različitih muzeja. Želimo da ona promovira male muzeje u toj industriji, smatram da oni mogu imati veliki odjek i doseg van granica matične države, a i Muzej ratnog djetinjstva se pretvara u internacionalnu platformu”, rekao je Halilović.

Šef Ureda Vijeća Evrope u našoj zemlji Drahoslav Štefanek smatra da je Muzej ratnog djetinjstva podsjetnik na sve što se dešavalo tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini i upozorenje da se takve strahote više nikada ne ponove. On je odao počast osnivaču Jasminku Haliloviću i njegovom timu na osnivanju muzeja koji, kako je rekao, služi kao primjer kako građani mogu graditi nešto vidljivo i vrijedno.

“Mislim da je to razlog zašto je Muzeju dodijeljena nagrada – što je proistekao iz takve inicijative. Dodijeljena mu je zbog snage ideje. Ne nalazimo se u nekoj luksuznoj palači, ovdje je važna srž i vrlo impresivna svjedočenja djece o ratu, što je važnije od bilo čega drugog”, rekao je Štefanek.

Muzejska nagrada Vijeća Evrope dodjeljuje se za izniman doprinos razumijevanju evropske kulturne baštine, a o dodjeli nagrade Muzeju ratnog djetinjstva jednoglasno je odlučilo 13 članova žirija.

Nagrada će biti uručena u aprilu naredne godine na svečanosti u organizaciji Vijeća Evrope u Strasbourgu, a zatim i u maju u organizaciji Evropskog muzejskog foruma u Warsawi, na svečanoj manifestaciji “Evropski muzej godine”.

Muzej ratnog djetinjstva iz Sarajeva ovom se nagradom pridružio najboljim evropskim muzejima koji su već dobili tu prestižnu nagradu, poput Jewish Historical Museum, The Bavarian National Museum, Portimao Museum te Churchill Museuma London.

Related Posts