Izložbe

Nagrada mladim umjetnicima “Zvono”: Izabrani ovogodišnji finalisti

Off 35
Foto: Fena
Ovogodišnji finalisti najznačajnije nagrade za mlade umjetnike “Zvono” su Igor Bošnjak, Nikola Kekerović, Vesna Majstorović i Saša Tatić. Dobitnik će biti proglašen na otvorenju grupne izložbe radova finalista 12. oktobra u izložbenim prostorijama Udruženja “Sklop” u Sarajevu.

Direktorica Udruženja Sandra Bradvić izjavila je na konferenciji za novinare da je nagrada otvorena za mlade umjetnike iz čitave Bosne i Hercegovine, a jedini joj je uslov – kvalitet.

O finalistima je odlučio međunarodni žiri u sastavu: Jean-Claude Freymond-Guth, nezavisni kustos i umjetnički savjetnik, Nina Komel, dobitnica nagrade “Zvono” 2016, Karina Kottova, kustosica i direktorica Jindrich Chalupecky Society, Prag, James Merle Thomas, profesor za Globalnu savremenu umjetnost, Filadelfija, Christopher Yggdre, direktor agencije L’ Agence a Paris i kustos bosansko-hercegovačkog paviljona na 57. Venecijanskom bijenalu 2017.

Rad Saše Tatić – “(Ne)Završena kuća: Spomenik” posvećen je nezavršenoj porodičnoj kući koja funkcioniše kao dom. Tatić je podsjetila da je trend nezavršenih kuća u kojima se živi uveliko prisutan u Bosni i Hercegovini te da je ona i aplicirala kod Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kako bi se “zaštitio ovaj fenomen”.

Drugi rad je osvrt na ono što generacije ostave iza sebe. Kako je rekla, njen djed je ostavio zemlje i za njenog oca i za nju. Otac je imao svoju kuću u njenim godinama, a ona je na komadu nasljedstva – zemljištu uspjela da uz pomoć prijatelja i rodbine napravi tek kamen temeljac.

Pitanje koje Vesna Majstorović postavlja kroz rad “Are you born to be pretty” je – jesmo li zaista rođeni da budemo lijepi i da li je ljepota svrha postojanja?

Drugi njen rad se tiče banjalučke Julije-Safikade. Majstorović je podsjetila na ljubavnu priču o Safikadi i mladom oficiru koji je poginuo te istakla da gradske vlasti ne rade ništa na renoviranju Safikadinog spomenika, kao i da je ona uradila simboličke intervencije na spomeniku.

Igor Bošnjak u svojim radovima postavlja pitanja koja se tiču smrti. Tako je tu rad “Ima li smrti poslije života?” koji je, kako je objasnio, reakcija na pitanje koje se često postavlja “Ima li života nakon smrti?”.

Drugi Bošnjakov rad je “Spomenik palim borcima budućeg rata” kao spomenik koji postoji, a koji se ne vidi. Bošnjak smatra da postoji opterećenost spomeničkom kulturom te na ovaj način reaguje.

Nikola Kekerović kao svoju reakciju na zbivanja ponudio je rad “Hard Core”, koji se sastoji od betonskih jaja koja simbolišu proteste te rad “Diktator”, koji predstavlja digitalni crtež na instagram profilu.

Nagradu “Zvono” za mlade vizualne umjetnike u Bosni i Hercegovini osnovalo je Udruženje SCCA Sarajevo Center for Contemporary Art, 2006. godine. Od prošle godine novi oficijelni partner za organizaciju nagrade je Udruženje za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti “Sklop”.

Nagrada se sastoji od dvomjesečne umjetničke rezidencije u New Yorku kod Residency Unlimited, kao i samostalne izložbe pri povratku iz Sjedinjenih Država.

Cilj nagrade je pružiti podršku mladim stvaraocima i olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema središnjoj ulozi u društvu, putem stvaranja pozitivnog konteksta za mlado stvaralaštvo, kreativnost i inovativnost sa kojima bi društvo moglo i trebalo da se identificira.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže