Izložbe

Lubaina Himid dobitnica Turnerove nagrade 2017.

Off 24
Lubaina Himid (63) postala je najstarija dobitnica nagrade Turner, jedne od najprestižnijih nagrada za savremenu umjetnost u Velikoj Britaniji, te prva crnkinja kojoj je to priznanje dodijeljeno, javlja BBC.

Lauretkinja je izjavila da prima ovo priznanje u ime svih crnkinja koje nikada nisu pobijedile, čak i ako su ušle u uži izbor.

Umjetnica rođena u Zanzibaru u Tanzaniji, koja živi u Prestonu u Engleskoj, dobila je 25.000 funti, odnosno 30.000 eura vrijednu nagradu za svoja djela.

Himid propitkuje svojim djelima, instalacijama i decoupagesu, kulturnu povijest, kolonijalizam i nasljeđe ropstva.

Žiri za dodjelu nagrade pohvalio je njeno beskompromisno bavljenje tim temama, uključujući kolonijalnu povijest i kako se rasizam održao do danas.

Himid je proglašena dobitnicom ove prestižne i kontroverzne nagrade na svečanosti u Hullu, koji je ovogodišnji grad kulture Ujedinjenog Kraljevstva.

Žiri je ove godine ukinuo dobno ograničenje, ustvrdivši da umjetnici mogu postići vrhunac stvaralaštva u bilo kojoj dobi. Dosad se ova nagrada dodjeljivala samo umjetnicima mlađim od 50 godina koji žive, rade ili su rođeni u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nagrada je nazvana po slikaru pejzaža J. M. W. Turneru, a osnovana je 1984. godine.

Related Posts