Izložbe

Izložba državnog Arhiva Republike Slovenije u Sarajevu

Off 50
Gostujuća izložba državnog Arhiva Republike Slovenije “Arhivi – Čuvari sjećanja: Putujuća izložba slovenskog arhivskog naslijeđa”, koju je priredilo deset arhiva iz različitih gradova Slovenije, otvorena je danas u Muzeju Sarajeva.

Javna ustanova Historijski arhiv Sarajevo domaćin je ove izložbe koja donosi više od 140 reprodukcija dokumenata datiranih u razdoblje od 9. stoljeća do 1990. godine, izloženih na 25 panoa, saopćeno je iz Historijskog arhiva Sarajevo.

Deset arhiva u Sloveniji pohranjuje oko 75 kilometara arhivskog materijala što je iznimno bogatstvo pisane kulturne baštine, a sačuvani su ostaci karolinških rukopisa, najstariji arhivski dokument na pergamentu kao i statut grada Pirana iz 1307. godine.

U postavku je uvrštena i Zbirka privilegija samostana u Žiči, rukopis Jurja Dalmatinca, najstarije matične knjige, dokumenti o porezima koje su plaćali preci Slovenaca, pisma misionara Baraga te nacrt najvećeg evropskog željezničkog vijadukta, ali i izvještaj o ishodu glasanja na referendumu o samostalnosti iz 1990. godine, najavljeno je iz Historijskog arhiva Sarajevo.

 

Related Posts